Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sinjski Wimbledon

FOTO/VIDEO "Alkar Ivo Zorica u sriduuu": Dnevnik Nove TV vodi vas iza kulisa Sinjske alke

Aktualno Galerija Pripreme za Alku - 2 Pripreme za Alku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za Alku - 1 Pripreme za Alku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za Alku - 3 Pripreme za Alku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za Alku - 4 Pripreme za Alku - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Pripreme za Alku - 5 Galerija 1/11 >>
Da alkari i njihovi momci imaju status pravih zvijezda u Cetinskoj krajini, do sada već znaju svi. Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s nekim alkarskim meštrima koje ne vidite često, a bez kojih nijedna alka već desetljećima ne prolazi.

Da alkari i njihovi momci imaju status pravih zvijezda u Cetinskoj krajini, do sada već znaju svi. No, da bi alka izgledala kako izgleda i privlačila tisuće gostiju sada već iz cijelog svijeta potrebno je mnogo malih ruku. Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s nekim alkarskim meštrima koje ne vidite često, a bez kojih nijedna alka već desetljećima ne prolazi.

"Alkar Ivo Zorica u sriduuu", riječi su koje publika čeka kada se alkar kopljanik vrati pred vojvodu i spusti koplje.

"Da mi neko zaveže oči, znat ću u šta je pogodio alkar, po zvuku. Najdraže mi je kad alkar pogodi u sridu, kad ja viknen u sridu. Onda ja to malo rastegnen, da se čuje do Splita ako triba", uskliknuo je za Dnevnik Nove TV namještač Alke Josip Runje Joko.

32 godine, po suncu i kiši, bez obzira na sve. Josip zna gdje je prve nedjelje u kolovozu. I u toliko vremena dogodi se prva greška .

Pročitajte i ovo Miro Bulj - 1 Uoči viteških igara Bulj emotivno o dolasku u Knin prije 27 godina: "To je moj najsretniji dan u životu. Neopisivo, osjećaj konačne slobode"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Internacionalizacija manifestacije Na poziv Milanovića: Prvi put u povijesti Alku će pratiti neki strani predsjednik

"Ode me jedan zva, naiša je, Joko Joža. U međuvremenu, ja se okrenio, on taman da će alka past, a ja alkar Frano Talaja u dva, u sridu. Ovako je bilo, u dva, u sridu. Aplauz dobio više nego ne znan ko", prisjetio se Josip.

A kad Joko kaže u sridu znak je to gradskoj glazbi Sinj.

"To valjda samo Sinjani osjete kad je u sridu pa onda i mi nekim pokretom obavijestimo maestra i maestro krene", rekao je Josip Grčić iz Gradske glazbe Sinj.

Sviraju nekoliko koračnica kad padne pogodak u sridu, ali i dok alkarska povorka prolazi trkalištem i kroz grad.

"Vi kad krenete s vrha alkarskog trkališta, kad vidite tu publiku koja željno očekuje dolazak povorke, svi se naježe. Svi će vam kazati dionici alkarske povorke da je to jednostavno nevjerojatno. Ja volim kazat da bi alka bez gradske glazbe bila jedna nijema paradna povorka tako da smo mi oni koji dajemo štih", poručio je za Dnevnik Nove TV Josip Grčić.

Nekom štih, a nekom strah u kosti utiraju mačkule.

"Unutra se stavlja oko 40 dkg crnog baruta. Na taj crni barut se stavlja pijesak. Ne smije biti ništa što može eventualno ozlijediti publiku", pojasnio je Ante Budimir, pucač mačkula.

A da bi bilo tko izašao na trkalište od alkara i konja do limene glazbe, ono mora biti spremno. Priprema se mjesecima, i baš kao i svi detalji na Alci i zemlja po kojoj se trči ima svoju priču.

"Neko bih reka toliko mudrovanja o jednoj običnoj zemlji, ali 30 dana ona treba izdržat do alke, a na alku biti najbolja moguća. Mi smo na podlogu, staru podlogu koju smo imali, koja je prilično istrošena, doveli dunavsku zemlju. Mi sad trčemo na dunavskoj zemlji", pojasnio je Ivan Vrca, djelatnik na održavanju staze.

Pripreme za Alku - 8 Pripreme za Alku - 9 (Foto: DNEVNIK.hr)

Pripreme za Alku - 8 Pripreme za Alku - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tijekom proba i Alke o njoj brinu Ivan, vatrogasci, i niz radnika.

"Konju je svjedno trči li alku ili probe. Ona mora čuvat njegove noge. U slučaju da padne kiša, sve to treba pokriti, kao u Wimbledonu", zaključio je za Dnevnik Nove TV Ivan Vrca.

A kad jedan sinjski Wimbledon završi, zemlja se pohrani do sljedećeg. Ista se koristi godinama. Tek se po potrebi umješa dio nove zemlje. Ova na alkarskom trkalištu sadrži dijelove stare i 20 godina.

Alkar Frano Talaja pobijedio je na nadmetanju za 307. Čoju, održanu u subotu u Sinju, s ukupno jedanaest punata nakon trostrukog pripetavanja s Tinom Radanovićem.

Talaja je 36-godišnji magistar ekonomije koji je kao alkar kopljanik debitirao 2017. godine, a današnji uspjeh mu je prvi alkarski trofej.

Potječe iz stare alkarske obitelji u kojoj je posljednji alkar Niko bio dvostruki slavodobitnik. Njegov pradjed i djed Ante bili su alkarski momci, a otac Draško dugogodišnji alkarski momak i zamjenik harambaše.

Reporteri Dnevnika Nove TV već danima prate alkarske svečanosti. "Ovo je 40. hodočašće po redu otkad mladi idu do Svetišta Gospe Sinjske. Od 1982. godine kreće se sa Gospina Otoka na put od 30 kilometara cijelu noć do Svetišta Gospe Sinjske", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Uživo u Dnevniku Nove TV gostovao je don Mihael Prović iz Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Pojasnio je kako izgleda put od Splita do Sinja.

Pripreme za Alku - 8 Mihael Prović i Ivan Kaštelan (Foto: DNEVNIK.hr)

"40 godina se održava ova tradicija. Put je, nadam se, svima lijep i ugodan. Oni koji idu na taj put odlučili su se malo pomoliti, malo razmišljati o svom životu. Nadam se da je to jedno lijepo druženje i molitva onim malim grupicama koje se odluče na to hodočašće", rekao je. 

Istaknuo je kako na tom putu do sada nisu imali nikakvih velikih problema. 

"Tu će biti s nama i policija i Hitna pomoć, ako nekome zatreba. Apeliramo na sve hodočasnike da se drže svih prometnih znakova, svih redara i animatora koji će ih upućivati da bi hodočašće prošlo u dostojanstvu i miru", zaključio je don Mihael Prović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene