Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova reforma

Novi predmeti, veće satnice, ali manje informatike - stručnjaci nezadovoljni: "To je zapravo skandalozno i korak unazad"

Aktualno Galerija Mario Dumančić Mario Dumančić Foto: DNEVNIK.hr Uskoro manje informatike u školama - 2 Uskoro manje informatike u školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uskoro manje informatike u školama - 3 Uskoro manje informatike u školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uskoro manje informatike u školama - 1 Galerija 1/4 >>
Resor obrazovanja reže satnicu informatike u reformi koju za početak planiraju u 50 škola. Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak pitala je one koji stvaraju i zarađuju u novom tehnološkom dobu što oni misle o tome.

Šest novih predmeta, više tjelesnog, geografije, matematike i hrvatskog, a manje informatike plan je ministra Radovana Fuchsa koji će se od jeseni provoditi u 50 škola.

"Mi smatramo da je to zapravo skandalozno i korak unazad općenito i u školstvu i u razvoju društva“, rekao je predstojnik katedre za informacijske znanosti Mario Dumančić.

Sveučilišni profesori smatraju nedopustivim što u članstvo radne skupine koja je izradila novi kurikulum informatike nije imenovan niti jedan jedini stručnjak s visokih učilišta koji je na bilo koji način povezan s nastavom informatike.

Pročitajte i ovo Ilustracija 50 škola eksperimentalno Od jeseni cjelodnevna škola: Pogledajte koji su novi predmeti uvedeni i do koliko će sati trajati nastava

"Mi imamo i e-imenik i e-maticu i tako dalje, i u konačnici Hrvatska razvija i e-građane koji će jednog dana dakle u potpunosti cjelokupno društvo informatizirati za sve potrebe života, a mi sad idemo korak unazad“, kazao je Dumančić.

Zbog mladih informatičara već imamo upisanih Hrvata u informatički hall of fame, a sve je više i mladih developera videoigara.

"Mislim da se nitko iz naše industrije ne bi složio s tim novim kurikulumom, dapače informatiku treba pojačati u što većem obujmu, treba ju uvesti već i u vrtiće“, rekla je Josipa Bencek iz Klastera hrvatskih proizvođača videoigara.

Studentica 3D oblikovanja i modeliranja Kristina Sekalec smatra da je informatika neophodna: "Ako nemamo osnovnu pismenost profesori nas možda neće shvatiti dovoljno ozbiljno. Kasnije u životu će mi biti potrebno, na poslu da mogu komunicirati sa ljudima s kojima radim, tako da smatram da bi bila velika greška zakinuti mlađe generacije od općeg informatičkog znanja.“

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Stiže javni poziv Fuchs o još jednoj stipendiji Milanovićeva sina: "Ako su uvjeti natječaja bili potpuno jasni, onda je to to"

Ni kritičar videoigara Sven Buljubašić ne slaže se s novim programom: "Zapravo pomalo fascinantno kako ovi naši nadređeni koji su zapeli tako rečeno u Jugoslaviji odlučuju mladoj djeci budućnost kad je naime informatika budućnost."

I tvrde baš zato trebala bi biti u većem opsegu dio osnovnog obrazovanja, a ne dio izvanškolskih aktivnosti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene