Sabor
Sabor Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatski sabor u petak će glasovati o izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) te Zakona o doprinosima, zdravstvenim zakonima, kao i izmjenama Zakona o trgovini te izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021.


Izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) te Zakona o doprinosima, koje su u proceduru upućene po hitnom postupku kako bi stupile na snagu 1. travnja, želi se smanjiti inflatorni pritisak na građane i gospodarstvo.

Izmjenama Zakona o PDV-u produljuje se do 31. ožujka 2024. primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz te isporuke, kao i na proizvode kao što su ogrjevno drvo, peleti, briketi i sječka.

Izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika, koji obuhvaćaju oko milijun umirovljenika. Radi se o umirovljenicima kojima se doprinos plaća na teret državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.

U sklopu zakonskih izmjena povećava se također koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2 , odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera. Riječ je o otprilike 1500 samostalnih umjetnika.

Zastupnici će glasovati i o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Slijedom njih, osnivačka se prava općih bolnica s jedinica lokalne samouprave prenose na državu, što će u slučaju općih bolnica, omogućiti objedinjenu javnu nabavu, uspostavit će se nova kategorizacija bolnica i formirati centri izvrsnosti.

Također, glasovati će i o raspravljenim prijedlozima zakona prije dva tjedna među kojima su i izmjene i dopune Zakona o trgovini po kojem bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Vlada predlaže da novi zakon stupi na snagu 1. srpnja, a da se radi prilagodbe poslovnih subjekata u ovoj godini 16 radnih nedjelja ne ubraja u nedjelje koje su do stupanja na snagu novog zakona bile radne.

Ilustracija Pacijent napao liječnicu, oglasio se KoHOM: "Nije mogla otići na bolovanje"

 

Sabor će glasovati i o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021. Dobronić je, podnoseći izvješća u Saboru, rekao da sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta, ali ih dobiju isto toliko novih.

Rezultati ankete HLK - 4 Alarmantne brojke: Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara

Dobronić je izvješća podnio i Odboru za pravosuđe na kojem je upozorio na potplaćenost sudaca i loše uvjete rada. Na oba Dobronićeva izvješća Vlada je dala pozitivno mišljenje i predložila Saboru da ih prihvati. Prije glasovanja zastupnici će glasovati o amandmanima na raspravljene zakone te raspraviti Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2021.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju