Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako žive najstariji

Život na financijskom rubu: Svaki drugi umirovljenik u Hrvatskoj na korak je do siromaštva

Aktualno Galerija Umirovljenici u Zagrebu - 8 Umirovljenici u Zagrebu - 8 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici u Zagrebu - 2 Umirovljenici u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici u Zagrebu - 3 Umirovljenici u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici u Zagrebu - 4 Umirovljenici u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Umirovljenici u Zagrebu - 5 Galerija 1/11 >>
U domovima za umirovljenike živi manji dio umirovljenika jer za sve nema dovoljno mjesta. Iako je prosječna mirovina oko 4 tisuće kuna, polovica naših starijih na rubu je siromaštva. U Zagrebu su stoga probleme ostavili po strani kako bi se družili, a neki su i zaplesali. Jer 1.10. je njihov dan.

Mažoretkinje u najboljim godinama. Nastupaju već 27 godina i privlače sve veći broj umirovljenica.

Pročitajte i ovo Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura" Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja

"Imamo djece, unučadi, a oni su već odrasli, nas ne trebaju previše, a onda si mi damo oduška sa slobodnim vremenom svojim", govori Ana.

Kako se druže i koliko su aktivni, pokazali su umirovljenici grada Zagreba. Od raznih plesova do vježbanja. Jer najveća briga trebala bi im biti zdravlje.

"Znači mi vježbanje fizički, popiti kavu poslije - psihički. I ja sam prezadovoljna", kazala je Ivka. "Nije čak ni bitno koliko imate novaca i kako se snalazite u današnje vrijeme koje nije baš bajno, ali ta druga strana pokazuje koliko mi smo optimistični", dodaje Marija.

"Mi živimo kako si posložimo. Kažu, koliki vam je poplun toliko se pokrijete", ispričao je Željko.

Svega dva posto umirovljenika je u domovima

Prosječna dob hrvatskog umirovljenika je 72 godine, a prosječna mirovina je rasla i sada je 4387 kuna. Mnogi su ispod tog praga.

"Za 2021. prag siromaštva mirovina je 2300 kuna, a masu umirovljenika ima ispod 2000. Nemamo što pričat", govori Mirjana Novačić iz Sindikata umirovljenika.

Tek dva posto umirovljenika smješteno je u domu. Jeftiniji su gradski od privatnih. A u svima se govori da bi moglo doći do poskupljenja.

"Imamo dovoljno da platimo dom, a to je najvažnije, dobro je. Naravno da me strah i poskupljenja, bojiš se onoga što ne znaš", ispričala je Ana Rorbaher novinarki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk.

Zasada nema poskupljenja, ali...

U Zagrebu za sada do poskupljenja neće doći, a planira se i izgradnja dodatnih domova. Do tada, uslugu doma mogu dobiti i oni koji nisu u smještaju.

"Kuhamo 240 obroka koje distribuiramo po Novom Zagrebu, a osim toga 36 ljudi dolazi u naš restoran izvana", objašnjava ravnateljica doma Karolina Martinuš.

Da domovi ne poskupe diljem zemlje potiču mjerama i reguliranjem cijene energenata, kaže ministar rada Marin Piletić.

"To je poruka svim osnivačima i lokalnim samoupravama i županijama, da ne idu nipošto u povećanje cijena domova", pozvao je.

A oni koji ne mogu do doma, laka su meta za prevarante. Neki su potpisali ugovore o dosmrtnom uzdržavanju i ostali bez svega. Ministar kaže kako bi se tu uskoro trebalo uvesti reda, a prije svega savjetovati umirovljenike.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene