Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjedništvo SDP-a

Grbin: "Odluku će morati donijeti oni u DP-u. A Plenkoviću treba psihijatar, frajer si je osigurao zlatni padobran"

Aktualno Galerija Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Damir Krajac/Cropix Barbara Štrbac - 2 Barbara Štrbac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivo Jelušić - 1 Ivo Jelušić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac - 1 Galerija 1/4 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV, Barbara Štrbac, izvijestila je s Iblerova trga da je Predsjedništvo SDP-a na sjednici donijelo jednoglasnu odluku kako nikakvih unutarstranačkih procesa neće biti dok se ne oformi Vlada i dok ne prođu izbori za EU parlament.

Pregovori za sastavljanje Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljaju se idući tjedan. U središnjici SDP-a sastalo se Predsjedništvo stranke, a dok se vode pregovori o formiranju vlade, o predsjedniku Sabora oglasio se Klub nacionalnih manjina.

Poručili su da će biti jedinstveni te da su spremni na čelu parlamenta podržati HDZ-ova Gordana Jandrokovića. Nakon što Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavi službene rezultate izbora, kreće rok od 20 dana za konstituiranje Sabora.

Reporterka Dnevnika Nove TV, Barbara Štrbac, izvijestila je s Iblerova trga da je Predsjedništvo SDP-a na sjednici donijelo jednoglasnu odluku kako nikakvih unutarstranačkih procesa neće biti dok se ne oformi Vlada i dok ne prođu izbori za EU parlament.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

"Predsjedništvo SDP-a čvrsto ostaje pri tome da prvi korak mora biti konstituiranje Sabora. O nikakvim imenima predsjednika Sabora i njegova zamjenika nismo govorili mi u SDP-u već je to javno iznio Mostov Božo Petrov. I o tome niso razgovarali niti na sjednici Predsjedništva", kazao je Peđa Grbin nakon sjednice te dodao:

"Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo da dok ne završe izbori za parlament neće se ići u unutarstranačke izbore. Smatramo da je logično ako se dogovorimo ako antikorupcijske većine, smatramo da predsjednik sabora treba biti iz najveće grupacije, a to su Rijeke pravde."

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Glas građana Treba li Peđa Grbin podnijeti ostavku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove Tv

Grbin je dodao da se Hrvatsku treba osloboditi od “okova i nasrtaja na medije”.

“To su činjenice, a danas smo slušali da za lopovluk nije kriv HDZ, već mi iz dojučerašnje oporbe, a i vi iz medija, koji ste se drznuli o tome govoriti. Plenković je i danas napao medije. Hrvatska treba oslobođenje od čovjeka kojemu je sudeći po ovome danas potreban netko poput Kekin, Petrova ili njegovog stranačkog kolege Ćelića. Plenkovićevo današnje ponašanje, nervoza i panika, govore o njemu. Građani to dobro vide. Stvari ne idu kako si je gospodin zacrtao”, rekao je Grbin.

Na pitanje o dogovorima rekao je:

“Javno su se očitovali Fokus, Možemo i Most koji su podržali ovu inicijativu. Odluku će morati donijeti oni u Domovinskom pokretu. S njima ćemo se vjerojatno sastati u idućih nekoliko dana. Vidjet ćemo kakav interes za ovu antikorupcijsku platformu u Saboru postoji.”

"HDZ je pravomoćno proglašen kriminalnom organizacijom. Podsjetit ću Plenkovića na Tolušića, Žalac, na Viroviticu, Požegu, na ekipu iz Otoka, na Seget, Lovru Kuščevića. Jesam li mu ja doveo te ljude? Ili ih je Plenković predlagao za ministre? Ja mislim da su krivi oni što su krali, a ne oni koji su pisali", poručio je predsjednik SDP-a i dodao:

"Frajer si je osigurao zlatni padobran ako ovdje stvari ne budu kako treba. Reći će pa-pa i otići u Bruxelles. Prije par mjeseci kad ste ga to pitali lagao je, a sad je pokazao stvarne namjere."

Što na sve kažu u SDP-u provjerila je Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV, koja je pratila Predsjedništvo stranke.

"Službeno su dvije teme bile na Predsjedništvu - jedna su parlamentarni izbori, a druga EU izbori", kazala je Štrbac te dodala:

"U SDP-u još ne odustaju od ideje da oporba skupi većinu. Nadaju se okupiti sve one koji su uprošlom Sazivu sabora glasali protiv izmjena kaznenog zakona, Lex AP-a i protiv Ivana Turudića."

Uoči sjednice izjavu je dao i SDP-ov Ivo Jelušić koji je kazao da možda i nije neostvariva ideja i ako je to nužno da se za predsjednika Sabora predloži DP-ov Ivan Penava pa da onda djeluje oporba kroz Sabor.

"Za konstituirati Sabor i onemogućiti da HDZ formira većinu, o svemu se može razgovarati", poručio je Jelušić.

Peđa Grbin Ivo Jelušić - 1 Foto: DNEVNIK.hr

No, Štrbac dodaje kako oko svega nisu suglasni u SDP-u i kako se postaviti u ovim pregovorima jer je Željko Jovanović uoči sjednice poručio da je apsolutno neprihvatljivo podržati Penavu.

"Predstoje im detaljne analize o izborima i postavlja se kakva je budućnost vodstva SDP-a nakon svega, zaključila je Štrbac.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene