Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAZNI DŽEPOVI UMIROVLJENIKA

Kako preživjeti s tisuću kuna mjesečno: "Natrljam kruh bijelim lukom da bude ukusnije. Dobro nasolimo, napaprimo..."

Aktualno Galerija Fabijana, Janoš Kubler, Barbara Šipoš i Ištvan Vege Fabijana, Janoš Kubler, Barbara Šipoš i Ištvan Vege Foto: DNEVNIK.hr Ištvan Vege Ištvan Vege Foto: DNEVNIK.hr Fabijana Fabijana Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Šipoš Galerija 1/4 >>
Dok cijene vrtoglavo rastu, mirovine ih ne prate. Najbolje to znaju bake i djedovi čija je mirovina manja i od 1000 kuna. Slavonska ekipa Dnevnika Nove TV obišla je baranjska sela i provjerila kako žive.

Gospođa Fabijana iz Zmajevca ima mirovinu manju od tisuću kuna. Kako spaja kraj s krajem - ni sama ne zna. Kaže kako dobije mirovinu, ode u dućan po osnovne namirnice, plati režije, a onda joj pomognu kći i unuka. 

S ništa većim iznosom preživljava oko 400 Baranjaca. Gospođa Barbara Šipoš snalazi se s tek nešto više. Plaća 600 kuna za režije, a ostane joj 500 kuna.

U Baranji je 4835 umirovljenika koji imaju mirovinu manju od 2700 kuna. Ištvan Vege iz Zmajevca kaže kako uvijek gledaju kupiti najjeftinije. "Ne kupujemo mesa puno. Jedemo većinom tijesto i to što je jeftinije", tumači Ištvan Vege. 

A kako bi uštedjeli vraćaju se i starim receptima. "Natrljam kruh s bijelim lukom da bude ukusnije. Dobro nasolimo, napaprimo, svakome po dva kruha", opisuje Vege. 

Dobre vijesti stižu iz Crvenog križa koji će projektom "Humanitarni paket za Baranju" vrijednim više od 4 milijuna kuna pomoći najpotrebitijima, ali i umirovljenicima.

Damir Mendler, ravnatelj belomanastirskog Gradskog društva Crvenog križa kaže kako su tu higijenski paketi i hrana za kućanstvo.

Pročitajte i ovo Jasna Petrović jedva preživljavaju Ne mogu živjeti od kuhanog krumpira i antidepresiva: "Čak 62 posto svih mirovina su ispod linije siromaštva"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OGLASILI SE I SINDIKATI Plenković opet duboko razočarao umirovljenike: ''Jedino pravedno je uz mirovine isplaćivati dodatak za preživljavanje''

"Socijalna naknada, ima pravo i na struju, plin plaćanje, drva... mislim da su umirovljenici kod nas pogođeniji", dodaje ravnatelj Crvenog križa.

Podjela bi trebala krenuti u srpnju, a iz Crvenog križa kažu na ovome neće stati.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene