Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast kredita

Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu

Aktualno Galerija Minusi i krediti; ilustracija - 1 Minusi i krediti; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Minusi i krediti; ilustracija - 2 Minusi i krediti; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Minusi i krediti; ilustracija - 3 Minusi i krediti; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Minusi i krediti; ilustracija - 4 Minusi i krediti; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Minusi i krediti; ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Dok broj blokiranih građana pada, istovremeno broj zaduženih raste. Zbog povoljnih kamata u tijeku je prava pomama za gotovinskim kreditima. Zbog čega je sada dobar trenutak za zaduženje, ali i eliminaciju minusa na računu, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Fina je objavila broj građana u blokadi s posljednjim danom ožujka. Računi više od 211.000 građana bili su u blokadi s glavnicom duga od dvije milijarde i 840 milijuna eura. Uz njih u blokadi je bilo i 14.000 poslovnih subjekata s dugom većim od 728 milijuna eura.

Unatoč ovakvim podacim o blokiranim građanima, njihov se broj u odnosu na mjesec prije, ali i na isto razdoblje prošle godine, smanjuje. 

Dok broj blokiranih građana pada, istovremeno broj zaduženih raste. Zbog povoljnih kamata u tijeku je prava pomama za gotovinskim kreditima. 

Pročitajte i ovo Minusi i krediti; ilustracija - 1 Podaci Fine Broj blokiranih hrvatskih građana i dalje je veći od 200.000: Ima i jedna dobra vijest

Ekonomska teorija kaže - kad su građani optimistični, zadužuju se. U Hrvatskoj iz mjeseca u mjesec krediti bujaju pa ispada da Hrvati trenutno pucaju od optimizma. U teoriji.

Statistike su neumoljive. Gotovinski krediti kućanstvima strelovito rastu. U zadnjih 14 mjeseci porasli su za više od 900 milijuna eura. Samo u veljači za 100.

"Rast gotovinskih kredita - zadnji podatak je 12,5 posto, tumačimo optimizmom potrošača na tržištu, rastom plaća, rast BDP-a. Dakle, sve u Hrvatskoj raste, potrošnja raste, pa onda logično raste i potrošačko kreditiranje", kaže Tamara Perko iz Hrvatske udruga banaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

A rastu i kamate.

"Dobre kamatne stope kod gotovinskih kredita sada trebamo tražiti između pet i šest posto", rekao je Vjeko Peretić, kreditni posrednik. 

Ako vam se to čini puno, promislite još jednom.

"To je zapravo jako dobro s obzirom na to da je to tek malo više od inflacije koja nas trenutno pritišće tako da je gotovinski kredit s pet posto ili šest posto, a inflacija je četiri, zapravo jako dobra ponuda", dodaje Peretić.

Minusi i krediti; ilustracija - 5 Minusi i krediti; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Ponude za regulaciju minusa na računima još lani su štedišama poslale banke. Dio je to njihova dogovora s Vladom oko rješavanja problema takozvanih prešutnih prekoračenja. Rok za odgovor istječe za dva mjeseca - 30. lipnja.

"Još 30 dana minimalno prije isteka tog roka će klijent dobiti ponudu da ugovori nekakav podsjetnik, a ako ne ugovori dopušteno prekoračenje, onda će mu se ponuditi otplata prešutnog prekoračenja u najmanje 12 mjesečnih obroka", pojasnila je Perko.

Dobar je trenutak tako i da se rješite minusa, ali i zadužite, no uz važnu napomenu - lakomisleni kredit danas lako se već sutra pretvori u neriješivi minus.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene