Za koji tjedan trebale bi početi isplate jednokratnog energetskog dodatka za pomoć umirovljenicima. Zna se koliko će tko dobiti, a kome neće stići ni lipe. Veći dio umirovljenika neće morati učiniti ništa, već će im dodatak samo sjesti, a dio njih će morati imati posla s obrascima.

Galerija Imaš pravo, ostvari ga Energetski dodatak Energetski dodatak +0 Energetski dodatak

Među mjerama koje bi trebale pomoći građanima da prebrode energetsku i inflacijsku krizu je i jednokratni energetski dodatak za umirovljenike.

Još nema službenih podataka kad bi energetski dodatak trebao stići. Kako doznajemo, HZMO će o točnom datumu obavijestiti nekoliko dana prije. 

No, s obzirom na to da je HZMO posljednji put dodatak isplaćivao sredinom mjeseca, pretpostavlja se da bi tako moglo biti i ovaj put.  

Imaš pravo, ostvari ga Energetski dodatak (Foto: Getty Images)

Iznosi dodatka kreću se od 400 kuna, a najviše se može dobiti 1200 kuna. Taj će iznos ići onima s najnižim mirovinama.

 • Oni koji primaju do 1850 kuna dobit će 1200 kuna jednokratnog dodatka. 
 • Oni s mirovinama od 1850,01 do 2350 kuna dobit će 900 kuna.
 • Umirovljenicima koji primaju od 2350,01 do 3350 kuna stiže 600 kuna.
 • Oni s mirovinama od 3350,01 do 4360 kuna dobit će 400 kuna.

Tko ima pravo na jednokratni energetski dodatak?

Jednokratno novčano primanje stiže korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec kolovoz 2022.

To su:

 • korisnici mirovine ostvarene u RH ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
 • korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u RH i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna
 • korisnicima mirovine ostvarene u RH koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna

Imaš pravo, ostvari ga Energetski dodatak (Foto: Marko Lukunic/Pixsell)

Tko nema pravo na jednokratni energetski dodatak?

 • Korisnici koji primaju samo inozemnu mirovinu
 • Korisnici koji žive izvan RH, odnosno nemaju prebivalište Hrvatskoj 
 • Korisnici koji su zaposleni (obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obaveza osiguranja)
 • Korisnici nacionalne naknade za starije

Kada sjeda jednokratni energetski dodatak? 

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u listopadu 2022.

"Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu 2022.

Imaš pravo, ostvari ga Što je nacionalna naknada za starije osobe i tko ima pravo na nju? Pogledajte koji su uvjeti za dobivanje novca

Imaš pravo, ostvari ga Prijevremena, starosna, prvi i drugi stup... Znate li izračunati koji iznos mirovine vas čeka?

Ovi potonji ipak imaju obvezu.

"Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. studenoga 2022. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine", dodaju u HZMO-u.

Imaš pravo, ostvari ga Energetski dodatak (Foto: Getty Images)

Dokaz (potvrdu) o iznosu mirovine i Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine korisnici mogu dostaviti, osim putem online obrasca, poštom ili osobno u područnom uredu HZMO-a. 

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju