Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nisu svi zadovoljni

Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Starijim građanima iduća godina nosi dosta promjena koje bi trebale bar malo poboljšati njihov standard života.

Umirovljenike u 2024. godini očekuju brojne promjene od kojih je većina pozitivna iako su neki zahtjevi koji bi poboljšali život starijih građana, a koji su tražile udruge i sindikat umirovljenika i dalje na čekanju kod vladajućih. No, izborna godina je pred vratima pa nije ni to još izgubljeno.

Usklađivanje mirovina

Od iduće godine, prema novom modelu, mirovine će se usklađivati u korist povoljnijeg indeksa rasta potrošačkih cijena ili plaća u omjeru 85:15, umjesto dosadašnjih 70:30. Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika tražili su da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijene ili plaća, a da se za one najugroženije uvede i socijalni faktor povećanja mirovine.

Veća nacionalna mirovina za starije

Nacionalna naknada za osobe starije od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na mirovinu od 1. siječnja raste sa 120 na 150 eura. Osim toga, povećava se i cenzus za ostvarivanje ovog prava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva. To znači da ako, primjerice, supružnik ima 600 eura mirovine, a supruga nema prihoda, ona može dobiti nacionalnu mirovinu.

Isto tako, uvjet neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj smanjen je s 20 na deset godina, a pravo na nacionalnu naknadu za starije po novom će imati i građani koji su u postupku raskidanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Osobe kojima bi ova vrsta pomoći bila povoljnija od mirovine ili zajamčene minimalne naknade, moći će ih se odreći u korist nacionalne mirovine.

Izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe očekuje se da će se broj korisnika povećati sa 7000 na čak 20 tisuća.

Veće mirovine za osiguranike iz oba mirovinska stupa

Najvažnija promjena četiriju zakona o mirovinskim fondovima jest povećanje dodatka s 20,25 na 27 posto umirovljenicima koji se opredjeljuju za isplatu iz oba mirovinska stupa. To će povećati mirovine svim budućim, ali i trenutnim ‘dvostupnim’ korisnicima koji je oko 15.000.

Također, građani će prilikom odlaska u mirovinu iz oba mirovinska stupa moći jednokratno povući 20 posto mirovinske štednje, umjesto dosadašnjih 15 posto.

Stroži uvjeti za umirovljenje žena

Dobna granica za odlazak žena u mirovinu od 1. siječnja pomiče se za tri mjeseca, na 63 godine i šest mjeseci. Jedna je to od stepenica prema cilju da žene u mirovinu odlaze sa 65 godina, a taj cilj treba ostvariti do 2030. godine kada će se izjednačiti uvjeti muškaraca i žena za odlazak u mirovinu.

Do kraja ove godine žene još uvijek mogu otići u prijevremenu mirovinu s 58 godina i tri mjeseca starosti te 33 godine i tri mjeseca radnog staža. Već od 1. siječnja uvjet će biti da imaju 58 i pol godina života i 33 i pol godine staža.

Trinaesta mirovina

Umirovljenici bi trebali od iduće godine dobiti i godišnji dodatak, tzv. trinaestu mirovinu, no službena odluka Vlade o tome tek se čeka. Prema sadašnjem prijedlogu, iznos dodatka ovisio bi o godinama radnog staža, a dobivalo bi se pet eura za godinu. Tako bi, primjerice, umirovljenici s 15 godina dobili 75 eura godišnjeg dodatka, a oni s 40 godina 200 eura dodatka.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Povećani dodatni staž za majke

Majke imaju obećanje premijera Andreja Plenkovića da će prilikom odlaska u mirovinu dobivati 12 mjeseci staža po djetetu, umjesto sadašnjih šest mjeseci. Sindikat i Matica umirovljenika tražili su da se svim majkama, a ne samo umirovljenima od 2019. godine, retroaktivno isplati dodatnih šest mjeseci staža po djetetu, no to nije prošlo. Još je poraznije, kažu umirovljenici, što bi ta mjera tražila tek 90 milijuna eura.

Veći inkluzivni dodatak

Umirovljenici koji dobivaju osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu, kao i građani koji ostvaruju pravo na uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, od 1. siječnja 2024. bit će obuhvaćeni jedinstvenim inkluzivnim dodatkom. Tako će prihodi osoba s invaliditetom porasti od 50 do 100 posto.

Osobna invalidnina trenutno iznosi 232 eura. Ubuduće, iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kretat će se mjesečno od 720 eura za prvu razinu, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.

Povećani cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Umirovljenici i svi ostali građani čiji prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno po članu kućanstva nije veći od 379,49 eura, odnosno 475,12 eura za samca, neće od 1. siječnja 2024. godine morati plaćati premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Besplatni prijevoz za umirovljenike i starije od 65

Dva milijuna eura bit će iz proračuna izdvojeno za pilot-projekt besplatnoga prijevoza vlakom umirovljenika i osoba starijih od 65 godina u idućoj godini. Cilj je projekta poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju te pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije.

Pilot-projektom će oko 1,2 milijuna umirovljenika i osoba starijih od 65 godina imati mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz, odnosno besplatno putovati vlakom radi svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje...

Ukidanje alimentacije za bake i djedove

Djedovi i bake više neće morati plaćati alimentaciju za unuke u slučaju da to ne čini djetetov roditelj kojeg je odredio sud. Trenutno je 114 presuda prema kojima djedovi ili bake plaćaju uzdržavanje za unuke jer to ne čine njihovi roditelji. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene