Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mjesta za pogreške

Detonacije na jugu Istre: Pripreme traju satima, a sve nestane u nekoliko sekundi - "Kad se aktivira, bježimo trčećim korakom"

Eksplozivna sredstva uništena u Istri - 2
Eksplozivna sredstva uništena u Istri - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uništavanje eksplozivnih sredstava u Istri Uništavanje eksplozivnih sredstava u Istri Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar na mjestu uništavanja bombi u Istri Lina Dollar na mjestu uništavanja bombi u Istri Foto: DNEVNIK.hr Eksplozivna sredstva uništena u Istri - 2 Eksplozivna sredstva uništena u Istri - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Eksplozivna sredstva uništena u Istri - 1 Galerija 1/4 >>
Detonacije na jugu Istre, no pod budnim okom policije. Uz najstrože mjere opreza uništene su tone eksplozivnih sredstava. Naša kamera bila je s protueksplozijskom službom na terenu.

U pet detonacija u zraku je završilo oko 400 kilograma čistog eksploziva. Pripreme su počele satima prije. Pancirka i balistička kaciga s vizirom, vizir se spušta i on štiti od gelera i ostataka fragmenata. A s eksplozivom valja oprezno. Prva je faza kontrolirano bezopasna, sredstva se vade iz kombija kojim su transportirana i slažu pored fugase i pripremaju za naknadno slaganje. Zatim se slažu u fugase, rupe duboke nekoliko metara - pažljivo, u oblik piramide.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obustavljen promet Policija u Amsterdamu evakuirala stanicu metroa: Na mjestu događaja stručnjaci za eksploziv Aktivisti Palestinske akcije uništili su portret Lorda Balfoura, političara kojeg se povezuje s nastankom Izraela rasjekli i uništili VIDEO Palestinski aktivisti izveli akciju na poznatom europskom sveučilištu: Pogledajte snimku

"Na vrh idu tenkovske mine, stavit ćemo punjenje od vojnog eksploziva i na kraju to sve skupa uništiti", kaže Robert Klarić iz PU sisačko-moslavačke.

U srijedu je na bivšem vojnom poligonu na Marleri uništeno oko 3 tone eksplozivnih sredstava. U deset dana ukupno oko 60 bruto tona. To su uglavnom upaljači i topnička sredstva iz Drugog svjetskog rata.

Posljednja faza pred uništenje je postavljanje…

"Ovo je sporogoreći štapin preko kojeg se aktivira punjenje za aktiviranje fugase. Kad se to zapali, onda mi moramo prije toga pobjeći svi", govori Drago Goljački iz PU zagrebačke.

Uništavanje se aktivira ručno. Mjesta, a ni vremena za pogrešku nema.

"Nemamo baš puno vremena, znači razmak je 10 sekundi između svake fugase. Pet fugasa, one su udaljene malo jedna od druge pa je trčećim korakom", objašnjava Maro Radotović iz PU koprivničko-križevačke.

Sva ta eksplozivna sredstva pronađena su na pulskoj Valelungi, na području bivše vojarne i šetalištu Puljana koje je 2018. godine zatvoreno, nakon što su slučajno otkrivena razrušena skladišta streljiva.

"Morate znati da ta jedna fugasa ima 60 kilograma čistog eksploziva, to je poprilična šteta u naseljenom području. U radijusu od oko 50 metara bila bi velika uništenja", objašnjava Ivan Morić iz protueksplozijske službe.

Razminiranje Valelunge je završeno, ali...

"Nikad ne možemo reći da je nešto 100 posto sigurno, taj materijal među kojim su bila sredstva uklonjen je i deponiran. Ima li negdje još dublje u zemlji, to se može dogoditi", kaže voditelj protueksplozijske službe Marijan Nikolaus.

Sve dok se ta sredstva ne diraju, ne predstavljaju opasnost. Stoga, nazovite policiju u slučaju pronalaska. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene