Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvoz i izvoz grizu

Vinogradari se našli u obranom grožđu, no nemaju ga kome prodati

Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Nove sezone branja grožđa za vinare i vinogradare nose iste izazove. Vinska omotnica ih financijski ne spašava no možda će to učiniti novi Zakon o zabrani nepoštenih tgovačkih praksi.

Pred beračima grožđa svake godine je velik posao. Vinograd obitelji Polač vrijedne ruke obiru već od šest sati ujutro. Berba traje do jedan ili dva popodne, u vinogradu je dvadesetak ljudii, uglavnom rođaci i prijatelji.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Prema procjeni, za obrati vinograd koji se čini beskonačnim treba 15-20 dana. Bere se u vinogradu koji je niknuo na kamenitom zemljištu, na kojeg je Ivica Polač od države dobio koncesiju na 50 godina. Ovo mu je sedma sezona, a moglo ih je, kaže, biti puno više.

Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

A dok nova sezona proizvodnje vina tek počinje, hrvatski vinogradari bore se sa starim problemima uvoza i izvoza. U posljednjih sedam godina proizvodnja je u Hrvatskoj prepolovljena, a uvoz udvostručen.

Lani je proizvedeno 700 tisuća hektolitara domaćeg vina, a iz stranih zemalja u Hrvatsku je stiglo 270 tisuća hektolitara. Po izrazito niskim cijenama, s kojima se hrvatski vinogradari ne mogu nositi.

Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Rješenje bi trebao nuditi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, no i sami vinogradari trebali bi se više udruživati, tvrdi enologinja u vinariji Dragana Šulentić, koja će ove godine proizvesti 70 tisuća litara vina.

"Što bi se postiglo? Pa normalno da bi se smanjile cijene proizvodnje. Nije jednako kad kupite opremu ili kad to uradite sa susjedom. Već ste upola platili tu opremu i radna snaga se raspodijeli" zaključila je Šulentić.

Dok ne proradi svijest da se samostalno ne mogu boriti s moćnijom inozemnom konkurencijom, plodove zarade ubirat će oni sposobniji i brži.

Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Šime Vičević je o problemima vinogradara uživo pričao iz vinarije u Nadinu, u zadarskom zaleđu. Kroz razgovor s vinogradarom i vinarom Željkom Vrsaljkom pokušava odgovoriti na pitanje rješava li problem cijena, na koje upozoravaju vinogradari, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi?

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja ističu da dosad nije bilo upravnih postupaka zbog grožđa i vina a
nije bilo ni prijava. Možda je to zato što je sezona tek na početku, a može biti i znak tromosti domaćih proizvođača na kojih bi se ta zaštita trebala i odnositi.

Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Od Željka Vrsaljka saznajemo da se Vinogradari nadaju da će zakon donijeti ključne promjene jer zadruženja sigurno neće. Kroz godine i godine pokušavanja udruživanje u različite udruge, zadruge i društva vinogradara i vinara smatra da se Hrvati ne mogu udružiti i zajedno djelovati u tom području.

Inače vinska industrija može dobiti dio novaca kroz takozvanu Vinsku omotnicu Europske Unije koja je dio nacionalnog programa pomoći sektoru vina. Kroz nju su prošlih godina izvlačili svaki četvrti ili peti euro.

Novi natječaj za Vinsku omotnicu kreće u studenom, Hrvatskoj će na raspolaganju biti gotovo 11 milijuna kuna po godini. Uz dosadašnje mjere, prvi puta novac će se moći koristiti i za promociju hrvatskih vina u zemljama Europske Unije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene