Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništava ih uvoz

Hrvatski proizvođači često u ''neobranom grožđu'': ''Probajte uvesti krastavce u Austriju onda kad dolaze njihovi krastavci''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na domaćoj hrani stasavale su i hrvatske nogometne zvijezde. No hrvatski proizvodi u svijetu nisu ni blizu poznati kao nogomet. Sa sajma domaćih proizvoda u Zagrebu i Zadru poljoprivrednici se žale da ih uništava uvoz. Vlada obećava da će uskoro biti uspješni kao nogomet.

Drniški pršut vole i bivši i sadašnji reprezentativci. ''Moj prvi rođak Stipe Pletikosa koji zna što je ovaj proizvod, i njegovi neki kolege igrači koji su ga probali ne odustaju od ovoga kao što ne odustaju od zlatne medalje'', kaže Drago Pletkosa, proizvođač pršuta.

Pročitajte i ovo Rafale - 3 Moćni i napokon hrvatski Stigli Rafalei vrijedni 1,2 milijarde eura, hoće li ih Hrvatska moći održavati? "Pa ne bi ih kupili da ne možemo" Pilot "doma smo!" Piloti Rafalea nisu skrivali emocije: "Javljanje na hrvatskom, to je bilo jednostavno - glas malo zatitra"

No hrvatski poljoprivredni proizvodi nisu poznati u svijetu poput nogometa. Mogli bi biti poručuje prerađivač voća i povrća iz Garešnice Dragutin Medić, ali, ističe, domaće proizvođače uništava uvoz. ''Probajte uvesti krastavce u Austriju u ono vrijeme kada dolaze njihovi krastavci. Neće vam to proći'', kaže Medić.

Na uvoz se žale i proizvođači meda sa zadarskog sajma domaćih i eko proizvoda. ''Još uvijek je cijena jedan od elemenata koji populaciju našu usmjerava k tom medu uvoznom, kineskom, koji se u nikom slučaju ne može mjeriti sa našim medom'', kaže pčelar Zdenko Veber.

Hrvatska će se kroz koju godinu, najavljuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, osim u nogometu moći mjeriti sa zapadnim zemljama i u poljoprivredi. Napredak će, tvrdi, donijeti novi vladini zakoni i novac iz EU fondova: ''Očekujem da ćemo do kraja 2020 sve novce potrošiti i to će zasigurno pomoći da Hrvatska poljoprivreda bude produktivnija i efikasnija i kvalitetnija.''

Iz Vlade vjeruju da će nogometni uspjeh pomoći i u promidžbi hrvatskih proizvoda u svijetu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene