Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povoljnija kupnja stana

Nova demografska mjera: Država plaća pola rate kredita prve četiri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od demografskih mjera koju pokreće Vlada jest subvencioniranje stanova za mlade. Prema njoj država bi prve četiri godine plaćala pola rate kredita bespovratno, a za svako dijete mjera bi se produžila na još dvije godine. Za to vrijeme, s bankama bi bio dogovor da kamata tijekom državne subvencije ne bude veća od 3,75 posto. Zakon bi uskoro trebao stupiti na snagu.

Prema novoj demografskoj mjeri, država bi plaćala pola rate kredita prve četiri godine. Mlađi od 45 godina dobili bi produljenje od dvije godine za svako rođeno dijete. Godinu dana duže sufinancirat će i one čiji članovi obitelji imaju invaliditet veći od 50 posto. Stan mora biti do 1500 eura po kvadratu. Ukupna cijena ne smije biti veća od 100 tisuća eura. Kamata u vrijeme subvencije ne bi smjela biti veća od 3,75 posto.

Pročitajte i ovo Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika" Slika nije dostupna 'Walk out model' Ne možete vraćati kredit? Evo rješenja koje nude Vlada i HNB

Država je za to ove godine osigurala 17,5 milijuna kuna. "Obećajem da ćemo sve učiniti kako bi odmah poslije godišnjeg 20. 8. mogli krenuti s procedurom i prvi krediti biti izdani prvi tjedan u devetom mjesecu", rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

Nikad povoljnija situacija za kupnju stana, poručuju financijski stručnjaci. "Jako je bitno da zapravo spremni budu na vrijeme i kreditni zahtjevi i nekretnine koje kupujete i sve skupa da nam se jave klijenti prije, da ih pripremimo i da u banku dođu spremni prije nego ta mjera stupi na snagu", kaže Vjeko Peretić, kreditni savjetnik.

Najjače tržište nekretnina trenutačno je Zagreb, gdje se stan u rubnom dijelu može naći za 800 eura po kvadratu, pa sve do 2800 koliko stoji novogradnja u tramvajskoj zoni.

"Najtraženija je novogradnja, svakako. Sad je već ima manje, odnosno nema. Ali svakako tramvajska zona. Tramvajska zona definitivno je najtraženije područje u Zagrebu", kaže Matej Samardžić, agent za nekretnine.

Sve veći interes u posljednje su vrijeme i aukcije. "Najveći profil ljudi koji dolazi kupovati nekretnine putem javnih aukcija su hrvatski iseljenici i domaći ljudi. Također, tu je velik broj stranaca, ali ipak su iseljenici ciljana skupna", rekao je Matej Lončar, savjetnik u poslovanju nekretninama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene