Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omiljeno mjesto studenata

Nacionalna i Sveučilišna knjižnica proslavila 404. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalna i Sveučilišna knjižnica slavi svoj 404. rođendan.

Godinama je ova knjižnica najtraženije mjesto studenata za učenje i pisanje seminara jer sadrži svu potrebnu građu. Zbog popularnosti, knjižnica je otvorena i noću, pa neki tamo nerijetko dočekaju jutro.

Pročitajte i ovo Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama Gradska knjižnica u Gothenburgu Divna priča iz Švedske Knjižnica na neradni dan slučajno ostala otvorena, ono što je uslijedilo iznenadilo je mnoge

'Dolazim učit jer nekako mi je mirnija atmosfera. Doma me puno stvari odvlači od toga, tako da ovdje, čini mi se, da najbolje učim ovdje', tvrdi student Filip. Studentica Maja kaže da u NSB uglavnom dolazi pisati seminare.

Kada su ispitni rokovi, većina studenta dan provede u knjižnici. Zbog popularnosti knjižnice, uveden je i noćni rad. 'U noćnim satima, knjižnica je puna korisnika. Mislim da je to korištenje knjižnice zaista na njihovo veliko zadovoljstvo', rekao je Tihomil Maštrović, ravnatelj Nacionalne Sveučilišne knjižnice.

Knjige pod posebnim uvjetima

Iako je najveća gužva na Društvenom i Prirodnom odjelu, Sveučilišna knjižnica nudi mnogo toga. Od glazbenog odjela sa zatvorenim slušaonicama do odjela najvrjednije pisane baštine. Knjige koje su tamo, zbog starosti, imaju posebne uvjete.

'Vlaga, temperatura i izloženost svjetlosti da su u optimalnim uvjetima', objasnila je o kakvim se uvjetima radi Mirjam Lopina, iz Središnje informativne službe NSK-a.

Pod posebnim uvjetima nalazi se i Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483.godine, najstarija i najvrjednija knjiga u knjižnici. 'Upravo taj Misal koji je objavljen 22. veljače jest dan kada se obilježava Dan nac. knjižnice', dodao je ravnatelj Maštrović.

Ove godine, uz proslavu, u knjižnici su objavili i vodič za nove korisnike. Uz vodič i stručno vodstvo, Nacionalna i Sveučilišna knjižnica mogla bi čak postati novo mjesto za turističko razgledavanje. Jer zaista ima što ponuditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene