Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Pune ruke posla za ministra Kovača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirao je nekoliko aktualnih tema.

U domeni ministra Kovača ovih se dana pojavio cijeli niz problema. Slovenska tužba, optužnice protiv branitelja u BiH, pa i slučaj švicarac - s ministrom Kovačem bilo je mnogo tema razgovora u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministri i udruge SASTANAK U MINISTARSTVU BRANITELJA Donosimo najvažniji razlog susreta Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele U tjednu iza nas gotovo svakog dana dogodilo se nešto neuobičajeno, veliko i važno

Kako će se Hrvatska postaviti u slučaju švicarac?

Mi smo zaprimili zahtjev koji je došao od Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova, to je banka koja je tražila da se pokrene arbitraža. Pristupili smo organizirano i koncentrirano u Vladi. Održan je sastanak s glavnim državnim odvjetnikom, gospodinom Cvitanom na kojem su bili ministri Šprlje i Marić, te moja malenkost. I sad ćemo početi raditi na tom planu. Važno je da će DORH biti tijelo koje će, što se Hrvatske tiče, voditi taj postupak.

Što to znači za hrvatske građane koji su dizali kredite u francima?

Štiti ćemo interese hrvatskih građana, i svog proračuna, učinit ćemo sve kako bismo prošli što bezbolnije u slučaju tih sporova.

Može li se tu naći kompromis?

Kompromis je moguć, idemo prvo vidjeti o čemu je stvar. Mi ćemo u prvom redu štititi interese hrvatskih građana i svoj državni proračun.

Što se tiče slovenske tužbe, Ljubljanske banke, kako to Vlada misli riješiti?

Tu javnost mora biti mirna. Radi se o informacijama iz slovenskog tiska. Imamo i informaciju koju je rekao ministar pravosuđa u Sloveniji, sam sud u Strassbourgu nije ništa primio, mi ništa ne znamo. Tek kada sud dobije informaciju i kad ocijeni da je tužba dopuštena, bit će proslijeđena Hrvatskoj. Za sad imamo samo informacije i slovenskog tiska.

A koliko to može trajati? Godinama?

Može dugo trajati, važno je da sud mora utvrditi je li ta tužba uopće dopuštena.

Dotaknimo se i optužnica u BIH. Čuli smo, na stotine ih je. Kako planirate zaštititi hrvatske branitelje?

Ne znamo koliko ih ima, ali i tu postoji suradnja između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva pravosuđa i DORH-a. DORH je u kontaktu sa sudbenom vlasti u BiH. Mi ćemo učiniti sve kako bismo svoje državljane, svoje branitelje, zaštitili. Ne prihvaćamo kvalifikacije koje se temelje na takozvanom, navodnom, zajedničkom zločinačkom pothvatu, to je za nas neprihvatljivo, mi smo to Haškom sudu rekli.

Kako ćete to srušiti?

Znate jako dobro da je hrvatski narod u BiH spasio BiH, organizirao se samostalno, zaustavio velikosrpsku agresiju koju je potaknuo Milošević. Stvari su tu jasne. Kontekst je jasan. Ali, jasno da svaki zločin kao takav, nije bitno tko ga je počinio, mora biti procesuiran.

Što biste poručili hrvatskim braniteljima - da idu u Srbiju i BiH ili ne?

Neka se prije toga informiraju u Ministarstvu branitelja, u Ministarstvu pravosuđa, postoji li protiv njih optužnica.

Zovu li vas? Kakve su vaše informacije?

Neki su nesigurni, a mi ćemo u narednom vremenu učiniti sve u kontaktu s vlastima u Srbiji, ali i s vlastima u BiH, da se te stvari razjasne i da naši branitelji, naši državljani budu sigurni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene