Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASIO SE I PETROL

Filipović nakon sastanka s Petrolom: "Kakva je poruka zatvaranje na sat vremena?" Stigle i prve posljedice za Petrol

Dioničari Petrola u utorak su na sjednici zaključili kako je Vladino ograničenje cijena goriva utjecalo na njihovu dobit u 2022. i 2023. pa su pozvali slovensku i hrvatsku vladu da im nadoknade štetu koju procjenjuju na 45,6 milijuna eura. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u srijedu se sastao s upravom Petrola, a nakon toga je dao izjavu za medije.

Ministar Davor Filipović kaže kako je uprava Petrola na sastanku u srijedu prezentirala zaključke sa svoje skupštine. "Traže povećanje trgovačkih marži, ukidanje regulacije cijena i najavili su zatvaranje pumpi na sat vremena. Ako ne dođe do rješenja koje su zamislili, podići će tužbu protiv Republike Hrvatske", rekao je Filipović.

"Neugodno sam iznenađen takvim ponašanjem. Osobno sam komunicirao s Inom prije mjesec dana o vraćanju marži na 75 lipa, a suradnici s Petrolom imali su tu informaciju, ali im to nije dovoljno. U ovim uvjetima marže u Hrvatskoj su iste kao u Sloveniji i o tome smo danas razgovarali. Oni bi htjeli još veće marže, oko jedne kune", rekao je i istaknuo kako Petrol govori da je u teškoj situaciji i ne može poslovati.

"Ostvarili su gotovo 100 milijuna eura u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci, što sugerira da nisu ni u kakvim strašnim problemima. Kod nas nisu ograničene cijene kad se radi o premium gorivima, to mogu kako hoće. Kad smo rekli da razmatramo da vratimo marže na razinu od lipnja ove godine, složili su se", kaže ministar i dodaje kako Vlada čuva standard građana. 

"Interveniramo u cijene, da nema intervencije, cijena dizela bila bi za 1,99 kn veća", rekao je Filipović i kaže kako je Petrol 2021. preuzeo Crodux kad su bile drugačije marže. "Imali su veliku investiciju, a to im se ne vraća tempom koji su zamislili. Nećemo dopustiti Petrolu da gura ruke u džepove naših građana", rekao je ministar, koji ističe kako su u Petrolu navikli na višu razinu profitabilnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za sve krive Vladine mjere Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske

"Kakva je poruka zatvaranje na sat vremena? Njima je dobro ako mogu to napraviti. Zašto u Sloveniji ne zatvaraju?" zapitao je Filipović.

"Oni će danas zatvoriti pumpe od 12 do 13, to je loša poruka prema kupcima. Nadam se da će kupci znati razlikovati one koji su se ponašali korektno od onih koji su htjeli još povećati dobit. Svi u krizi moraju snositi dio tereta. Smatramo da se marže mogu vratiti na razinu iz šestog mjeseca. 75 lipa je u Sloveniji, u čemu je problem? Zašto nisu zatvorili pumpe u Sloveniji? Na to pitanje nisam dobio odgovor jutros", rekao je Filipović.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića postoji li kartelsko ponašanje na tržištu, Filipović kaže kako poziva sve aktere u gospodarstvu na razumno ponašanje i dijalog. 

"Takva tužba ne bi imala nikakvu osnovu jer sve poteze vučemo u skladu sa zakonom i kako bismo štitili građane. Nije situacija da nema krize pa smo odlučili ograničavati marže, moramo braniti standard građana. Svatko može tužiti za bilo što što želi", komentirao je najavljenu tužbu Petrola.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, novinarka Nove TV i Davor Štern, energetski stručnjak DONOSI DNEVNK NOVE TV Naftni stručnjak o prijetnjama iz Petrola: "Nitko nema jake argumente, a svi imamo problem…"

 

Oglasili se iz Petrola

Petrol se oglasio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Petrol traži rješenja zbog neodržive regulacije cijena naftnih derivata

Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mio EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mio EUR.

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.
Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka.

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, Petrol d.o.o. će danas, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu.

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište.

U ime tvrtke Petrol se ispričavamo svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša namjera ovim upozorenjem Vladi je spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično poteškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama.

Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti.

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji".

Prve posljedice za Petrol

Jedna od vodećih hrvatskih tvrtki prekinula je suradnju s Petrolom.

"Kad se naviknete na velike dobiti i to traje dugo vremena, onda kad vam se pojavi ovako jedna vanredna situacija ne možete se nositi s tim. Mislim da dolazi vrijeme da pojam solidarnosti bi trebao sve više prisutan u današnjem društvu. To oni nisu prepoznali", rekao je za Dnevnik Nove TV Ivan Topčić, vlasnik Tim Kabela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene