Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sve krive Vladine mjere

Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske

U utorak je u Ljubljani održana generalna skupština grupe Petrol na kojoj su donesene mjere zbog odredbe Vlade Republike Hrvatske o ograničenju cijena goriva.

Iz Petrola su nakon sjednice poručili kako regulacija, odnosno ograničavanje cijena goriva, ima značajan utjecaj na poslovanje grupe u 2022. i 2023. godini. Dioničari su pozvali slovensku i hrvatsku vladu da im nadoknade štetu.

"Za obje države vrijedi nezakonitost i nerazmjernost mjera regulacije cijena naftnih derivata jer sav teret regulacije snose trgovci naftnim derivatima, što daje pravnu osnovu za podnošenjem odštetnih zahtjeva", poručili su iz Petrola.

Petrol je izračunao kako mu je zbog Vladinih mjera o ograničavanju cijena goriva nanesena poslovna šteta od 45 milijuna i 600 tisuća eura. Kao upozorenje Vladi, Petrol će zatvoriti svoja prodajna mjesta u srijedu, 28. prosinca, od 12:00 do 13:00.

Ipak, neće biti zatvorene Petrolove benzinske postaje koje se nalaze na autocesti i uz more. Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim i interventnim službama, poručili su.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 15. veljače Samo jedna članica bila je protiv: EU postigao važan dogovor o cijeni plina, pogledajte iznos

Pročitajte i ovo Ilustracija RUSIJA SPREMA ODGOVOR Na snagu stupilo ograničenje cijena ruske nafte i europski embargo: Tri zemlje su iznimke

"Ovom mjerom želi se skrenuti pažnja na ozbiljnost situacije i spriječiti poremećaje u opskrbi te moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol se ispričava svim svojim kupcima i zahvaljuje im na razumijevanju", stoji u priopćenju.

Osim toga, iz Petrola su podnijeli i zahtjev za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Hrvatske.

Predsjednica Petrola: Želimo spriječiti kaos

Predsjednica grupe Petrol Nada Drobne Popović u poslijepodnevnim satima obratila se medijima.

"Poslovna šteta iznosi 45,6 milijuna eura. Ako bi se nastavilo s istom regulacijom, šteta bi u drugoj godini iznosila 68 milijuna eura, što je ukupno više od 114 milijuna eura. Naša je namjera spriječiti nestašicu naftnih derivata i posljedično kaos", kazala je Drobne Popović.

Na pitanje o tome koliko Petrol može izdržati obustavljanje rada, Drobne Popović poručila je kako je sutrašnja akcija apel Vladi.

"Unatoč tome što smo proslijedili poziv Vladi, nismo došli do sastanka. U ovome trenutku još uvijek dobavljamo gorivo na hrvatsko tržište. Želimo spriječiti potencijalni kaos ako ne dođemo do rješenja do 2023. godine. Radna su mjesta ugrožena ako ne pronađemo rješenje", istaknula je.

"Pitanje je kakvo će biti opskrbljivanje hrvatskog tržišta naftnim derivatima. Našli smo se u situaciji da više ne možemo osigurati hrvatsko tržište naftnim derivatima. Teška nam je odluka bila da se zatvaraju pumpe", istaknula je.

Dodala je kako više ne postoji razlog za reguliranje marže. "Cijene naftnih derivata spustile su se na razine prije rata u Ukrajini. Nema više razloga za regulaciju. Treba pustiti tržište da radi. Ako se tržište dugo regulira, može doći do nestašice goriva", zaključila je.

"Ne" regulaciji cijene goriva

Korisnici usluga Petrolovih benzinskih postaja u Hrvatskoj u utorak poslijepodne dobili su kratku poruku iz Petrola.

"U srijedu, 28. 12. između 12:00 i 13:00, reći ćemo ne regulaciji cijene goriva te privremeno zatvoriti naša prodajna mjesta. Ispričavamo se", stoji u poruci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene