Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požalili mu se na hašku presudu

Josipović s 4. brigadom: Branitelji traže istragu zbog transkripata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović primio je na Pantovčaku 4. gardijsku brigadu.

Odlikovao ih je Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka Republike Hrvatske. Branitelji su se požalili Predsjedniku kako je neprihvatljiva presuda generalima i teza o zločinačkom pothvatu. Očekuju i da se pokrenu istrage oko nezakonitog dijeljenja transkripata Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konjička karavana iz Duge Rese 'Tu se sjećamo i prijatelja koji su pucali na nas' Slika nije dostupna 'Imali su samo 20 i nešto godina' Erdut: 19. obljetnica sjećanja na poginule 'Tigrove'

>> Josipović i Kosor prvi put zatajili sastanak!

'Očekujemo zrelost i vjerodostojnost institucija u procesuiranju svih koji su mimo Vladina ureda dilali dokumentima iz Ureda predsjednika, to je pravi ispit koji naše institucije moraju položiti', rekao je Božo Zadro iz 4. gardijske brigade.

'Po onome što znam suradnja je išla preko Ureda za suradnju i koliko ja znam takva će vjerojatno biti i odluka nadležnih tijela ako se uopće otvori istraga', izjavio je Josipović.

Josipović je dodao da 'se postavlja pitanje vjerodostojnosti brijunskih transkripata i da je bitno utvrditi jesu li oni točni'. Josipović je ponovio da se zna kako se istrage pokreću ako postoji osnovana sumnja za neko kazneno djelo.

Josipović: Emocije su jedno, a ono što radi politika drugo

'Hrvatska je pravna država i poštuje međunarodni pravni poredak i znamo da je bilo onih djela koja se nisu trebala dogoditi, bilo je zločina, a zločine treba kazniti', naglasio je Josipović. Dodao je da će Hrvatska, poštujući načela pravne države, postati članica Europske unije i ostati odgovorna članica NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.

'Emocije su jedno, a ono što radi politika poštujući pravni poredak je nešto drugo', naglasio je. Istaknuo je da su pripadnici Četvrte brigade ponosni ljudi koji su doprinjeli hrvatskoj slobodi, da su nezadovoljni i to je nezadovoljstvo široko rasprostranjeno u Hrvatskoj.

O sugestijama srpske strane da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je rekao da je tužba u nadležnosti Vlade. Pojasnio je da treba vidjeti što se može dobiti tužbom, odnosno može li se više dobiti nagodbom ili na neki drugi način. 'Mislim da je prava adresa za to Vlada', rekao je predsjednik Josipović. (S.T.K./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene