Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak reakcija na presudu generalima

Josipović i Kosor prvi put zatajili sastanak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon presude generalima Gotovini i Markaču u Haagu, braniteljske udruge traže da se bivšem predsjedniku Mesiću oduzmu ured i osiguranje zbog slanja transkripata u Haag. U jeku sve žešćih reakcija, jutros su se sastali predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. Prvi put o svom sastanku nisu izvijestili javnost.

Braniteljske udruge od Vlade traže da se bivšem predsjedniku oduzme ured i osiguranje jer je Haagu dao dokumete s oznakom državne tajne. Za njih je on veleizdajnik. 'Kao što su oduzeta odličja nekim generalima tako i mi tražimo da se bivšem predsjedniku oduzme sve jer je radio protiv Hrvatskog naroda', rekao je Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svađa oko brijunskog transkripta Kako je puklo prijateljstvo Mesića i Karamarka? Slika nije dostupna 'Rekli su da nisu Haagu dali transkript' Brijunski transkripti: Sve što je Haag tražio išlo je preko Vlade

O tome su obavijestili i premijerku. No ona je mišljenja kako se trenutno treba koncentrirati na pravnu bitku, a od zadiranja u prošlost nemamo koristi. Danas nije bila raspoložena za izjave.

>> Pogledajte što je Mesić govorio o 'brijunskim transkriptima'

>> 'Čitajući 'brijunski transkript' teško mogu naći dokaze zločinačkog pothvata'

Brijunski transkripti u Haag su poslani bez znanja nadležnih institucija, tvrde branitelji, bez propisane procedure i državnog pečata. 'Da li je procedura bila onakva kakva je propisana o tome se može razgovarati. Hrvatska je svim svojim pravnim aktima i svojim političkim odlukama bila opredjeljena za suradnju s Haaškim sudom i zato jest neprihvatljivo da se nekome prigovara zato što se surađivalo s Haaškim sudom', rekao je Ivo Josipović.

Mesić: Nije problem u transkriptima nego u zločinima

Bivši predsjednik Mesić u intervjuu za Novu TV, koji je dao na kraju mandata, uvjeravao je kako na tim transkriptima nije pisala oznaka tajnosti. 'To su jednostavno snimke razgovora koji su vođeni u ovom uredu, to su transkripti tih razgovora, iz njih se vidi da su se tu donosile odluke, a nisu se smjele donositi', izjavio je Mesić u prosincu 2009. Na pitanje da li zbog toga Hrvatska ima posljedice Mesić je rekao da nema problema 'zbog transkripata nego zbog toga što je netko činio zločine. Nitko ne može Hrvatskoj pomoći ako će lagati za Hrvatsku'.

Na to što ga neki nazivaju veleizdajnikom Mesić je rekao da su to njegovi dežurni kritičari. Predsjednik Josipović je na pitanje autentičnosti brijunskog transkripta rekao da je, koliko on zna, autentičnost ispitana naknadno 'ali je ispitana, a onda je na sudskom vijeću da ocjeni je li dokument autentičan'.

Hrvatski članak koristila Srbija, ali ne i Hrvatska

Hrvatska nikada nije ni koristila hrvatski članak kojim se državama iz koje dolaze okrivljenici omogućava da uskrate Tribunalu dokumente koje zadiru u pitanja nacionalne sigurnosti. 'Svi ti postupci koji su predviđeni za zaštitu nacionalnih interesa ne mogu služiti da bi se preveniralo istraživanje zločina i ja se nadam da to nitko ne očekuje i da nitko nije ni očekivao od bilo koje vlade da pokuša nešto sakriti', rekao je Josipović.

Hrvatskim člankom koristili su se svi osim Hrvatske pa čak i Srbija. U Haag je poslala jednim dijelom 'zacrnjene' Miloševićeve transkripte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene