Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okučane preletjeli MIG-ovi

28 godina od operacije Bljesak: ''Dijalog je jedini način da idemo naprijed''

Aktualno Galerija 28. obljetnica Bljeska 28. obljetnica Bljeska Foto: DNEVNIK.HR Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.HR 28. obljetnica Bljeska 28. obljetnica Bljeska Foto: DNEVNIK.HR Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.HR +13 Andrej Plenković Galerija 1/18 >>
Hrvatska obilježava 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“ u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Središnjoj svečanosti u Okučanima nazočio je cijeli državni vrh, a za građane je pripremljen atraktivni cjelodnevni program.

U obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak sudjelovali su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

28. obljetnica Bljeska - 1 28. obljetnica Bljeska (Foto: DNEVNIK.HR)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine", državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Okučane preletjeli MIG-ovi

Nakon polaganja vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje.

  28. obljetnica Bljeska - 1 28. obljetnica Bljeska (Foto: DNEVNIK.HR)

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

''Svako zaoštravanje retorike usporava dijalog''

Politički dijalog Zagreba i Beograda jedini je način da se riješe otvorena pitanja, a svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina, upozorio je Plenković u izjavi za medije.

"Mi mislimo da je dijalog jedini način da idemo naprijed", rekao je Plenković dan nakon što je u Banskim dvorima primio premijerku Srbije Anu Brnabić.

Ona je lani rekla da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji te da je Hrvatska etnički očišćena. Plenković je naglasio da je vrlo jasno rekao: ''Svaki povišeni ton, svaki incident, svako zaoštravanje retorike usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina.''

Kazao je da su razgovarali o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni.

U Hrvatskoj su kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama, istaknuo je Plenković i dodao: "Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u nama susjednim zemljama biti bolji.''

Upitan o mogućem odlasku u Beograd, Plenković je rekao da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi trebao ondje otputovati u lipnju i da će se u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji.

Upitan o ostalim temama poput poreznih rasterećenja koje planira Vlada, podsjetio je na aktualne gospodarske pokazatelje: ''Imamo jednu vrlo solidnu poziciju, krizu smo prebrodili. Očekuje se snažan doprinos hrvatskog turizma. Najvažnije je da nađemo model da porastu plaće, da od 1. siječnja svima porastu neto plaće.''

Više o planu za rast plaća čitajte >> OVDJE

28. obljetnica Bljeska - 1 Gordan Jandroković (Foto: DNEVNIK.HR)

Jandroković: Protokol određuje gdje će tko stajati

Prije vojno-redarstvene operacije Bljesak bilo je nekoliko oslobodilačkih akcija, ali ovo je bila jedna od ključnih, ona je prethodila Oluji i bilo je jasno da će ovdje pasti projekt velike Srbije,,istaknuo je Jandroković u izjavi za medije.

Bila je to velika pobjeda hrvatske vojske i policije, naglasio je te zahvalio svim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su sudjelovali u toj važnoj, oslobodilačkoj akciji: ''Tu smo kako bismo iskazali poštovanje svima koji su dali svoj život, a u Bljesku je poginuo 51 branitelj, onima koji su se žrtvovali za Hrvatsku, posebno članovima njihovih obitelji.''

Pitanje je li mu dosadilo biti tampon zona između predsjednika države i premijera, Jandroković je ocijenio neprimjerenim te podsjetio na protokolarna pravila: ''Ne poznajete protokol i preseans. Po protokolu je prvi predsjednik Republike, pa Sabora, pa Vlade. Tako smo stajali od kako je hrvatske države. Što bi se trebali izmijeniti, da netko pokaže da želi suradnju?''

Upitan je li loše da mediji na velikim događajima gledaju hoće li se predsjednik i premijer pozdraviti, odvrtio je: ''Pa nemojte to gledati. Stojim tamo gdje mi je protokol rekao. Svi su stajali tamo gdje im je protokol rekao. A da li se netko voli ili ne voli, to je po mom mišljenu sporedno pitanje.''

Odgovrajaući na pitanje vidi li iskrene namjere Srbije u poboljšanju odnosa, poručio je da Zagreb s pozicije ostvarenih strateških ciljeva - članstva u EU-u, NATO-u i šengenskom prostoru, razgovara s Beogradom.

"Je li to iskreno s njihove strane ili nije, manje je bitno. Mi ostvarujemo svoje strateške ciljeve i interese. Isto tako vodimo računa o Hrvatima koji žive u Srbiji. Svaki dijalog Zagreba i Beograda olakšat će i njihovu poziciju. Nemojmo sada trošiti energiju na ono što je manje bitno. Ovdje se radi o tome da je interes Hrvatske da ima stabilno susjedstvo i susjede koji su proeuropski orijentirani", rekao je Jandroković.

Dodao je da Hrvatska nije zaboravila izjave iz Srbije i ponovio da Hrvatska sa Srbijom razgovara s pozicije ostvarenih strateških ciljeva dok je Srbija još daleko od ostvarivanja svojih. On ne vidi mogućnost skorog ulaska Srbije u EU: ''Beograd tek treba jasno definirati da oni to žele.''

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da se Srbija treba aktivno založiti za regionalnu stabilnost i dijalog sa susjedima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Četvrta po redu Srbi se okupili na Velikoj skupštini u Zagrebu: Plenković i Brnabić se sastali u Banskim dvorima

 

Bljesak je jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu

"Bljesak" je započeo 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile su zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Operacijom je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Zbog vojnog poraza u "Bljesku", srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem, tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

"Bljesak" je prethodio operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji. No, s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja koja je dovršena u siječnju 1998.

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 GODINA OD MIRNE REINTEGRACIJE Zašto Hrvatska s figom u džepu gleda na jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti? ''Gušimo se u vlastitoj pobjedi u ratu''

Niz aktivnosti i atraktivni cjelodnevni program

Program obilježavanja počeo je u 7:30 budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana, a središnja svečanost održana je kod spomen-obilježja "Kocke vedrine". Održana je i misa zadušnica u crkvi Svetoga Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Za posjetitelje je organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a. Održana je i pokazna vježba Hrvatske vojske i policije na stadionu, uz nastup akrobatske grupe HRZ-a "Krila Oluje". 

Božinović i Milina: Operacija Bljesak u povijest je upisana kao veličanstvena

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina u ponedjeljak su svim hrvatskim braniteljima čestitali 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, poručivši da osjećaj ponosa ne blijedi i da ostaje zauvijek utkan u srž hrvatskog naroda.

Zbog doprinosa branitelja, operacija Bljesak upisana je u povijest kao veličanstvena, istaknuli su Božinović i Milina u zajedničkoj čestitci obiteljima poginulih, nestalih i umrlih branitelja, ali i samim braniteljima, pogotovo onima koji su sudjelovali u toj operaciji.

“Operacija Bljesak je baš poput bljeska munje pred nadolazeću Oluju najavila hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu” naglasili su dodavši kako su u njoj hrvatski branitelji, vojnici i policajci specijalci pokazali koliko su jaki, spremni i sposobni osloboditi svoju mladu državu i željni podariti mir svima koji ju zovu domovinom.

Iako je prošlo skoro tri desetljeća, kažu Božinović i Milina, danas u našim mislima posebno mjesto imaju oni čije su rane zbog gubitka još uvijek svježe, a to su obitelji poginulih vojnika i policajaca specijalaca.

“Zbog požrtvovnosti njihovih najmilijih, pojedinaca koji su dobrobit Domovine stavili ispred svoje vlastite, riječi poput domoljublja i hrabrosti imaju novu dimenziju značenja”, naveli su istaknuvši kako “upravo zbog njih ne smijemo zaboraviti i ne smijemo prestati obilježavati sve pobjede koje su izborili tijekom Domovinskog rata”.

Banožić: Vojska čiji temelji pripadaju hrvatskoj mladosti

I ministar obrane Mario Banožić uputio je u ponedjeljak čestitku hrvatskim braniteljima i građanima povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO Bljesak, prisjetivši se svih hrvatskih vojnika i redarstvenika koji su položili život za Hrvatsku.

''Iako danas s ponosom obilježavamo 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, s velikom tugom prisjećamo se svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoj život za ideju o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi“, poručio je ministar obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, braniteljima i sudionicima VRO Bljesak, pripadnicima HV, građanima.

Naglasio je kako su 1. svibnja te povijesne 1995. godine, hrvatski branitelji i hrvatsko vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, pokazali cijelome svijetu kako hoćemo i možemo postati samostalna, suverena i moderna država. "Hvala, poštovani sudionici VRO Bljesak na miru koji ste nam poklonili i na duhu zajedništva iz kojeg motivaciju crpimo i danas!“, navodi Banožić.

Ističe kako je ostavština hrvatskih branitelja temelj na kojem gradimo i jačamo modernu Hrvatsku vojsku koja pripada hrvatskom narodu i čini neodvojiv dio naše tradicije i nacionalnog identiteta.

Najavljuje i povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske.

''Na temeljima povijesnih iskustava iz Domovinskog rata, a ponosni na činjenicu kako imamo snažnu tradiciju obrambene vojske, u nadolazećem razdoblju provest ćemo značajne i povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske“, najavio je.

''Stvorili smo vojsku na čast i ponos naših branitelja, vojsku čiji temelji pripadaju hrabroj hrvatskoj mladosti koja je ratnih devedestih cijeli svoj potencijal usmjerila za dobrobit današnjih generacija.
Još jednom, veliko im hvala za jednu i jedinu nam domovinu Hrvatsku!", napisao je ministar obrane.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović VELIKA OBLJETNICA Milanović na obilježavanju godišnjice Bljeska: "Hrvatska vojska je bila u inicijativi i slavno je završila rat"

Medved: Operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti naroda

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u ponedjeljak, povodom obilježavanja 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak, da ona ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Medved zajedno s Banožićem sudjeluje u obilježavanju obljetnice Bljeska u Okučanima.

“Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. svibnja 1995. hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna osloboditi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije provesti i Oluju”, istaknuo je Medved u izjavi medije.

Poručio je da operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda kao operacija koju su hrvatski branitelji, pobjednička hrvatska vojska sa policijom, provela po modernim oblicima ratovanja i u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove.

Medved je poručio da je zadatak danas čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju.

28. obljetnica Bljeska - 1 Mario Banožić (Foto: DNEVNIK.HR)

''Bljeskom je uveden mir u zapadnu Slavoniju''

Banožić je podsjetio da je u toj operaciji prije 28 godina, u manje od 32 sata, oslobođeno više od 500 kilometara četvornih okupiranog teritorija, čime je uveden mir u zapadnu Slavoniju.

Na ovaj način iskazana je želja za daljnjom borbom i oslobađanjem hrvatske države od svega što je u tom trenutku bilo suvišno na ovom prostoru, što je unosilo nemir ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu, istaknuo je Banožić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene