Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrta po redu

Srbi se okupili na Velikoj skupštini u Zagrebu: Plenković i Brnabić se sastali u Banskim dvorima

Aktualno Galerija Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 4 Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 4 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 3 Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 3 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 2 Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 2 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX +1 Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 1 Galerija 1/6 >>
Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je četvrtu Veliku skupštinu u Zagrebu, a u Skupštini su sudjelovali i hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Izabrani vijećnici i predstavnici srpske nacionalne manjine iz više od 150 općina, gradova i županija, njih više od tisuću i pol okupili su se na četvrtoj Velikoj skupštini koju je u Zagrebu organiziralo Srpsko narodno vijeće (SNV).

Pročitajte i ovo Anja Šimpraga ANJA Šimpraga za Dnevnik Nove TV Potpredsjednica Vlade o odnosima Hrvata i Srba: "Neki se ljudi ne osjećaju kao kod svoje kuće"

Na Skupštini su bili i predstavnici svih relevantnih organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj te manjinskih i institucija za zaštitu ljudskih prava, uz prisustvo visokih delegacija Hrvatske, Srbije te BiH- Republike Srpske.

Naslanjajući se na tradiciju Srpskih narodno-crkvenih sabora, Velika skupština obnovljena je u sklopu Srpskog narodnog vijeća u svibnju 2008.  godine nakon čega su Velike skupštine održane i 2013. te 2018. godine, podsjetili su iz SNV-a.

Na Velikim skupštinama, istaknuli su, potvrđivana je predanost Srba u Hrvatskoj rješavanju pitanja proizašlih iz rata, pravima nacionalnih manjina, suživotu s većinskim narodom i poboljšanju međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije.

Pročitajte i ovo Donika Gervalla-Schwarz Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Ministrica vanjskih poslova Kosova optužila Ivicu Dačića za ratne zločine: "Koristio je silovanje kao oružje rata"

Pročitajte i ovo Subotica popis 2022. U Srbiji živi gotovo 19.000 Hrvata manje nego 2011.: "Najvjerojatnije se dogodilo ovo..."

Na Velikoj skupštini SNV-a sudjelovali su i hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Plenković: Pitanja između Hrvatske i Srbije rješavati u dijalogu

Plenković i Brnabić su se susreli u Banskim dvorima uoči Velike skupštine, a na sastanku su bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Milorad Pupovac, Ana Brnabić (Foto: DNEVNIK.HR)

Brnabić se nakon sastanka otputila odmah i stigla na Veliku skupštinu gdje se pri dolasku srdačno pozdravila s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem koji podržava Plenkovićevu većinu u Saboru.

Potrebno je u dijalogu rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati suradnju između Hrvatske i Srbije, objavio je na Twitteru Plenković nakon sastanka s premijerkom Srbije.

"U dijalogu trebamo nastaviti rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju. Vodimo brigu o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji, kao i srpske manjine u Hrvatskoj", poručio je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene