Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dnevnik nove tv donosi

Zašto je pitanje vlasnika Fortenove važno za Hrvatsku? Pogledajte što sve obuhvaća ova velika grupa

Aktualno Galerija Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 1 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 2 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 3 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 4 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 5 Galerija 1/5 >>
Slučaj Fortenova i prodaja ruskog dijela arapskom investitoru trese gospodarsku i političku javnost. Zašto je Fortenova, odnosno pitanje vlasnika u toj grupi, važno za Hrvatsku? Detalje, koje donosi Dnevnik Nove TV, pročitajte u nastavku.

Pitanje vlasnika za Hrvatsku je bitno prvenstveno zato što sastavnice Fortenova grupe drže nezanemariv dio hrvatskih obradivih površina, odnosno izvora pitke vode.

Najvidljivije je to u Slavoniji i Baranji gdje koncern Belje obrađuje 20.000 hektara žitorodnih polja, što čini čak 3 posto svih oranica u Hrvatskoj. Tu je i 650 hektara vinograda te čak 25 farmi za uzgoj svinja, tov junadi i proizvodnju mlijeka.

Malo južnije PIK Vinkovci obrađuje 5000 hektara zemlje, od čega 700 hektara otpada na uzgoj voća i povrća. I ovdje su tri farme, ali i redovita suradnja s petstotinjak kooperanata.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je i Vupik, koji na 7200 hektara polja uzgaja žitarice i uljarice, a na dodatnih 545 hektara voće i povrće te vodi 4 svinjske i dvije farme za uzgoj junadi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomutnja s preuzimanjem Državni tajnik Matušić potvrdio Dnevniku Nove TV: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove

No Fortenova nije prisutna samo u Slavoniji i Baranji, već godinama je velik poslodavac i proizvođač u Istri, gdje Agrolaguna upravlja s 1200 hektara maslenika i vinograda te uz maslinovo ulje i vino, proizvodi i sir.

Kad je eksploatacija izvora pitke vode u pitanju, iz dva izvora kojima upravlja Jamnica - jedan je u Pisarovini, a drugi u Gorici Svetojanskoj - je tijekom prošle godine proizvedeno 590 milijuna litara različitih napitaka, najviše obične i mineralne vode.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić VELIKI AGROKOR PREKINUT Todorić najavio moguću političku karijeru, kaže da potporu već ima: "Vidjet ćete"

A sve navedeno je na kraju samo manji dio koncerna, koji u Hrvatskoj i susjednim zemljama zapošljava 45.000 ljudi. Grupu čine 74 povezana društva, a samo kad je o maloprodaji riječ, raspolaže s čak 2500 svojih trgovina. Ukupno gledano, proizvode čak 4000 svojih proizvoda, uglavnom prehrambenih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene