Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVODNI GOVOR PREMIJERA

Plenković o preuzimanju Fortenove: "Nisu zatražene potrebne dozvole"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade premijer Plenković se osvrnuo na situaciju s Fortenovom. Rekao je kako je izgledno da je operacija preuzimanja udjela u Fortenovi provedena u Rusiji, na što vlada nikako nije mogla utjecati, te kako za tu transakciju nisu zatražena ni izdana potrebna odobrenja u EU-u.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao kako su ispunjeni svi uvjeti da se poveća osnovica plaće za 240 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Plaće im se dižu za 6 posto od 1.10. ove godine i za još 2 posto od 1. travnja iduće godine.

"Izražavam zadovoljstvo postignutim dogovorom u vezi s povećanjem plaća i materijalnih prava. Dogovorili smo i povećanje božićnice, regresa te dara za djecu. Dogovor je bio pravovremen i jako dobar. Nastavljamo u duhu socijalnog dijaloga razgovarati sa sindikatima ovisno o financijskoj situaciji u zemlji", istaknuo je premijer u uvodnom govoru na početku sjednice Vade. Hvalio se plaćama i zaposlenošću. 

"Za kolovoz je prosječna plaća bila 10.466 kuna, to je za 35 posto više nego prije šest godina", istaknuo je premijer.

"Broj zaposlenih povećan je za 164.000", pohvalio se premijer. 

"Možemo biti zadovoljni većom zaposlenošću", kazao je. 

Komentirao je i situaciju s Fortenovom. Prema njihovim saznanjima, Arapi nisu zatražili potrebne dozvole za preuzimanje. 

"Mi konkretnih, opipljivih informacija o pozadini ove poslovne informacije nemamo. Nemamo nikakvih službenih saznanja. Nama je sasvim jasno da s ovom transakcijom očito nije bila upoznata ni Uprava. Podsjećam da je uloga Sberbanke rezultat odluka bivše Uprave Agrokora, a ne odabira Vlade", rekao je premijer.

"U proteklih nekoliko mjeseci mi smo komunicirali s Upravom Fortenove u vezi sankcija koje ima Rusija.

Tako je Vlada u Uredbi iz srpnja ove godine osigurala prijelazni rok do kraja listopada. Stvorene su pretpostavke za realizaciju da mirovinci preuzmu vlasništvo, no jedan je partner odustao, pa se čini da se druga operacija odvijala u Rusiji, a na to Vlada nije nikako mogla utjecati". 

Napomenuo je kako prema dostupnim informacijama nije proveden ni odgovarajući due dilligence "niti je traženo bilo koje odobrenje za transakciju od bilo koje vrste nadležnih tijela iz EU-a, a u Hrvatskoj sigurno nije".

"Odgovor koji imamo od nizozemskih tijela jest taj da ni tamo nije traženo bilo kakvo odobrenje niti je ono izdano", rekao je Plenković.

"Tijela RH surađivat će s drugim tijelima kako bi se u potpunosti sagledalo što se dogodilo, tko je ulagač i je li sve provedeno na zakonit način. Nama je najvažnije da kompanija funkcionira normalno, to je bitno za gospodarski sustav RH. Tu zasad sve fukncionira normalno i bez problema", istaknuo je premijer.

Dnevni red sjednice Vlade

Na sjednici Vlade našao se, između ostaloga, Prijedlog odluke o donošenju Strategije razvoja željezničkog sustava RH do 2032. godine, kao i Nacrt prijedloga strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene