Obavijesti Pretražite Navigacija
S pesimizmom u 2011.

Čak 76 posto građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu završavamo s pesimizmom. Barem je tako ocjenjuju građani prema istraživanju Nove TV koje provodi agencija Ipsos Puls.

Recesija, nezaposlenost, afere - to je obilježilo 2010. godinu.
Na kraju godine građani su donijeli svoj zaključak o smjeru u kojem se zemlja kreće. Njih 76 posto smatra da idemo u pogrešnom smjeru, iako je razina optimizma u prosincu nakon dva mjeseca porasla, naročito među glasačima HDZ-a, dok je kod birača SDP-a razina optimizma i dalje najniža.

Pročitajte i ovo Agnieszka Holland "Zelena granica" Film o migrantima izazvao burne reakcije u Poljskoj koja se priprema za izbore Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane?

Tek 16 posto birača smatra da se krećemo u dobrom smjeru, a osam posto ih se ne može odlučiti po tom pitanju. Čak ni birači HDZ-a u većini nije optimistično - njih 55 posto smatra da idemo u krivom smjeru. Isto to misli i 90 posto birača HNS-a, 80 posto birača HSS-a i 87 posto birača SDP-a.

Podrška Vladi porasla, ali 69 posto građana ne odabrava njezin rad

Iako je u prosincu, u odnosu na studeni, razina podrške radu Vlade porasla za oko 4 posto, još uvijek 69 posto građana ne odobrava njezin rad, dok 21 posto i dalje u nju ima povjerenja. 10 posto ispitanika ne može odlučiti po tom pitanju. Razina podrške najviša je među biračima HDZ-a - njih 56 posto odobrava rad Vlade Jadranke Kosor. S druge strane, 91 posto birača HNS-a, 86 posto birača SDP-a i 59 posto birača HSS-a rad Vlade ocjenjuju negativno. Ipak, 30 posto onih sklonih HSS-u i dalje su skloni i Vladi.

Mršavi plus samo za vanjsku politiku

Razina optimizma u prosincu nakon dva je mjeseca porasla, naročito među glasačima HDZ-a Građani najlošijim, i to sa 77 posto, ocjenjuju upravljanje javnim financijama. Tu tek 35 posto HDZ-ovih birača Vladi daje prolaznu ocjenu. Bolje ne stoji ni Vladina gospodarska politika, koju ne odobrava 73 posto građana ove zemlje. Negativnim 69 posto građana ocjenjuje i socijalnu politiku Vlade. Iako 55 posto građana ne odobarava njezinu vanjsku politku, tu zapravo Vlada najbolje stoji. Deblokirani su pregovori sa Slovenijom i većina poglavlja je zatvorena.

Nezaposlenost najveći problem

Što se tiče percepcije najvećih problema u zemlji, 70 posto ispitanika smatra da je najveći među njima nezaposlenost. Odmah iza nezaposlenosti, najvećim problemom zemlje 48 posto građana smatra mito i korupciju. Slijede gospodarstvo, kriminal te status umirovljenika i to bez velikih razlika s obzirom na stranačke preferencije ispitanih.

>> SDP najjači, potpora Jadranki Kosor pala za 44 posto

Da se izbori održavaju idućeg vikenda, na glasovanje bi sigurno izašlo 54 posto biračkog tijela, dok njih 23 posto izjavljuje da bi vjerojatno glasovali. Na izbore sigurno ne bi izašlo 14 posto građana s pravom glasa, vjerojatno ne bi glasovalo njih 5 posto, dok je neodlučnih 4 posto.

Vladajuća koalicija će se održati do kraja mandata

Nakon izglasavanja proračuna za 2011. godinu, porastao je broj građana koji smatraju da će se vladajuća koalicija održati do kraja mandata. čak 80 posto birača smatra to  vrlo ili donekle vjerojatnim, bez većih razlika u odnosu na stranačke preferencije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene