Peruanski muzej u kojem je izloženo gotovo tri tisuće mozgova privlači turiste i znanstvenike iz cijelog svijeta. Čelnici muzeja tvrde kako su izloženi mozgovi pravi ljudski, te kako najstariji izloženi datira još iz 1942. godine.


Prizor koji svakako podsjeća na scene iz znanstveno-fantastičnih filmova; redovi deformiranih fetusa u posudama, zatim redovi presjeka mozgova.

Vezani članci Zlatna povorka faraona u Kairu 07 Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena Slika nije dostupna Srbin dio narkokartela koji je u paketima šparoga skrio 2 tone kokaina

No to ipak nije prizor iz Hollywooda, već iz znanstvenog muzeja u peruanskom glavnom gradu Limi ili preciznije, iz muzeja mozgova. Tamo možete na 2,998 primjeraka vidjeti kako izgledaju tumori, ugrušci, izljevi krvi i razna druga neurološka oboljenja.

Izloženi fetusi dio su iste priče, jer se radi o onima koji se nisu uspjeli do kraja razviti upravo zbog neuroloških problema. 

No zašto bi itko poželio vidjeti gomilu nerazvijenih i deformiranih mozgova?

Ravnateljica muzeja Diana Rivas kaže kako je to veoma dobra prilika za edukaciju.

'Jedan od razloga je da ljudi nauče prepoznavati bolesti mozga i da nauče kako bilo tko, ako liječniku ne ode prekasno, može biti izliječen' kaže Diana. 

Upravo zbog edukacije koju pruža ovaj malo poznati muzej mozgova, poznat je u stručnim krugovima jer se zahvaljujući njegovoj velikoj zbirci može mnogo naučiti o neurološkim bolestima. Tamo posjeduju drugu po veličini svjetsku zbirku mozgova.

Najveća banka mozgova u svijetu nalazi se u sklopu sveučilišta Harvard u Sjedinjenim Državama, a imaju 6,689 mozgova. No Harvard nije otvoren za javnost, poput muzeja u Limi. 

'U naš muzej dolaze mnogi liječnici iz Njemačke, Japana, Francuske, te turisti iz cijelog svijeta' kaže ravnateljica muzeja mozgova iz Lime.