Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zavirite u muzej mozgova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peruanski muzej u kojem je izloženo gotovo tri tisuće mozgova privlači turiste i znanstvenike iz cijelog svijeta. Čelnici muzeja tvrde kako su izloženi mozgovi pravi ljudski, te kako najstariji izloženi datira još iz 1942. godine.

Prizor koji svakako podsjeća na scene iz znanstveno-fantastičnih filmova; redovi deformiranih fetusa u posudama, zatim redovi presjeka mozgova.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Potres magnitude 6 pogodio Peru Nema izvješća o žrtvama Potres magnitude 6 pogodio Peru: "Bio je vrlo jak udar, proteslo je cijelu kuću, morali smo izaći"

No to ipak nije prizor iz Hollywooda, već iz znanstvenog muzeja u peruanskom glavnom gradu Limi ili preciznije, iz muzeja mozgova. Tamo možete na 2,998 primjeraka vidjeti kako izgledaju tumori, ugrušci, izljevi krvi i razna druga neurološka oboljenja.

Izloženi fetusi dio su iste priče, jer se radi o onima koji se nisu uspjeli do kraja razviti upravo zbog neuroloških problema. 

No zašto bi itko poželio vidjeti gomilu nerazvijenih i deformiranih mozgova?

Ravnateljica muzeja Diana Rivas kaže kako je to veoma dobra prilika za edukaciju.

'Jedan od razloga je da ljudi nauče prepoznavati bolesti mozga i da nauče kako bilo tko, ako liječniku ne ode prekasno, može biti izliječen' kaže Diana. 

Upravo zbog edukacije koju pruža ovaj malo poznati muzej mozgova, poznat je u stručnim krugovima jer se zahvaljujući njegovoj velikoj zbirci može mnogo naučiti o neurološkim bolestima. Tamo posjeduju drugu po veličini svjetsku zbirku mozgova.

Najveća banka mozgova u svijetu nalazi se u sklopu sveučilišta Harvard u Sjedinjenim Državama, a imaju 6,689 mozgova. No Harvard nije otvoren za javnost, poput muzeja u Limi. 

'U naš muzej dolaze mnogi liječnici iz Njemačke, Japana, Francuske, te turisti iz cijelog svijeta' kaže ravnateljica muzeja mozgova iz Lime. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene