Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatopljenje prazni rezerve planinskih voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Planine, koje su prirodni spremnici vode, sve više ugrožavaju klimatsko zatopljenje i razvoj zimskog turizma, drže stručnjaci i politički dužnosnici koju su se okupili na međunarodnom kongresu u Megeveu u francuskim Alpama.

- Planine akumuliraju veliki dio padalina, sve velike rijeke izviru u planinama i one su vodotornjevi planeta, naglasio je u četvrtak Jean-Francois Donzier, generalni direktor međunarodnog ureda za vodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrda znanstvenika Zime su sve oštrije zbog globalnog zatopljenja Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka 'Uskoro ćemo znati jesmo li u ledenom dobu'

Planine su osjetljive na klimatske promjene, a UN-ovi stručnjaci predviđaju da će se do 2100. temperatura povisiti između 1,4 do 5,8 stupnjeva, što može poremetiti akumuliranje vode u planinama.

- Klimatsko zatopljenje predstavlja problem za uskladištenje vode u obliku snijega i leda, rekao je Donzier.

- Ono remeti proces tijekom kojega se zimi snijeg pretvara u led, gomila na visinama i njihovo otjecanje ljeti, kada treba natopiti poljoprivredne ravnice, pojasnio je.

Osim toga, snježnih je padalina sve manje.

- Na skijalištima na srednje visokim planinama (ispod 1.800 m) snijega je sve manje, a gotovo polovica ledenjaka u Francuskoj nestat će do kraja stoljeća, upozorio je direktor Centra za istraživanje snijega u Meteo France Pierre Etcheves, koji je govorio o opasnosti snježnih topova po planine i vodu, budući se zbog turističkih razloga, tj. skijanja preko cijele sezone, topovima izravno i u nedopustivoj mjeri zadire u planinsku prirodu.
 
Globalno se padaline posljednjih godina nisu smanjile, ali raspodjela po godišnjim dobima padalina je poremećen utjecajem ekstremnih klimatskih pojava, zaključio je jedan sudionik kongresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene