Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Planine, koje su prirodni spremnici vode, sve više ugrožavaju klimatsko zatopljenje i razvoj zimskog turizma, drže stručnjaci i politički dužnosnici koju su se okupili na međunarodnom kongresu u Megeveu u francuskim Alpama.


- Planine akumuliraju veliki dio padalina, sve velike rijeke izviru u planinama i one su vodotornjevi planeta, naglasio je u četvrtak Jean-Francois Donzier, generalni direktor međunarodnog ureda za vodu.

Vezani članci Slika nije dostupna Crna prognoza: Do 2050. bez vode će biti milijardu ljudi Slika nije dostupna Vruće nam se piše: 2010. uz 2005. najtoplija otkad se mjeri

Planine su osjetljive na klimatske promjene, a UN-ovi stručnjaci predviđaju da će se do 2100. temperatura povisiti između 1,4 do 5,8 stupnjeva, što može poremetiti akumuliranje vode u planinama.

- Klimatsko zatopljenje predstavlja problem za uskladištenje vode u obliku snijega i leda, rekao je Donzier.

- Ono remeti proces tijekom kojega se zimi snijeg pretvara u led, gomila na visinama i njihovo otjecanje ljeti, kada treba natopiti poljoprivredne ravnice, pojasnio je.

Osim toga, snježnih je padalina sve manje.

- Na skijalištima na srednje visokim planinama (ispod 1.800 m) snijega je sve manje, a gotovo polovica ledenjaka u Francuskoj nestat će do kraja stoljeća, upozorio je direktor Centra za istraživanje snijega u Meteo France Pierre Etcheves, koji je govorio o opasnosti snježnih topova po planine i vodu, budući se zbog turističkih razloga, tj. skijanja preko cijele sezone, topovima izravno i u nedopustivoj mjeri zadire u planinsku prirodu.
 
Globalno se padaline posljednjih godina nisu smanjile, ali raspodjela po godišnjim dobima padalina je poremećen utjecajem ekstremnih klimatskih pojava, zaključio je jedan sudionik kongresa.