Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Microsoft je priznao kako dodaci novog operativnog sustava Vista, koji se odnose na prepoznavanje glasovnih komandi nisu sigurni, jer PC može sam sebi izdati komandu za brisanje fajlova ili foldera preko malicioznih audio poruka postavljenih na raznim web sajtovima ili poslanih preko e-maliova.


U scenariju kojeg su prikazali sami korisnici preko MP3 fajla ili glasovne komande izdana je komanda PC-ju da obriše postojeće dokumente.

Vezani članci Pivo platio 68.120 dolara (Foto: Twitter) Bocu piva u baru Australcu naplatili 300.000 kuna: "Ovo je najskuplje pivo u povijesti" Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Liječnik iz Vojvodine suspendiran jer je živu pacijenticu proglasio mrtvom

Iz Microsofta poručuju kako je ovakva zloupotreba novog operativnog sistema "tehnički moguća", ali da ipak nema razloga za brigu.

Također je naglašena činjenica da se otkrivena mana može zloupotrijebiti samo ako je dodatak koji se odnosi na prepoznavanje glasa aktiviran i konfiguriran te ako su mikrofon i zvučnici uključeni.