Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Seksi orhideje privlače ose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orhideje koje imitiraju ženke osa ne samo da uspijevaju privući muške ose već ih i tjeraju da na njih potroše dragocjenu spermu, objavili su australski znanstvenici.

Poznato je da su neke od najegzotičnijih orhideja razvile svoje oblike kako bi privukle insekte koji ih oprašuju i prenose pelud dok se neuspješno pokušavaju pariti s cvijećem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrisak straha Četverogodišnjeg sina ubola joj je osa, reakciju hitne pomoći prepričavaju svi: "Zahvaljujući njima gledam osmijeh djeteta" Milanovića okružile ose Zujale dok je pričao Milanovićev neobičan problem usred davanja izjava: "Bit će ne znam koji po redu kancelar.... Ima osa puno... Koji dolazi s ljevice"

"Smatralo se da insekti ništa ne gube zbog tog efekta prijevare, ali mi smo pokazali da bi gubitak insekta mogao biti značajan", rekla je Anne Gaskett sa sydneyskog sveučilišta Macquarie.

"Insekti koji oprašuju orhideje iz reda Cryptostylis često ejakuliraju i gube dragocjenu spermu", navodi se u studiji, u kojoj se dodaje da bi to mogao biti značajan gubitak za ose.

"Muški oprašitelji mogli bi radije općiti s orhidejama nego s pravim ženkama", navodi se. Studija australskih znanstvenika također je pokazala da muške ose imaju velikih problema u razlikovanju pravih ženki od lažnih signala koje im upućuju orhideje.

"Bez ikakve sumnje, proizvodnja sperme i ejakulacija predstavljaju veliki trošak za mnoge životinje. Energetski zahtjevi koje postavlja proizvodnja sperme razultiraju manjom tjelesnom masom i kraćom životnom dobi", stoji u studiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene