Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski znanstvenici dobili su pet milijuna dolara od vlade, kako bi komercijalizirali najnoviju revolucionarnu tehnologiju solarnih ćelija.


Naime, radi se o fotosenzitivnoj tinti, koja se ispisivati putem printera i koja sunčevu svjetlost pretvara u energiju. Time se otvara mogućnost proizvodnje vrlo jeftinih solarnih panela za široke mase, piše physorg.com.

Vezani članci Južina u Splitu izmamila ljude na otvoreno - 2 Duet koji poziva na uživanje: Južina i sunce izmamili Splićane da provedu dan na otvorenom Slika nije dostupna Za svaku pohvalu: Cijela zemlja 107 sati koristila samo energiju iz obnovljivih izvora!

>> Zbog solarnih oluja mogli bi se vratiti desetljeća unazad

Spomenuta tehnologija ima potencijal revolucionarizirati energetsku industriju, a vladina financijska injekcija pomoći će u tome da se izum iz laboratorija prenese u komercijalnu uporabu. U projekt su uključeni sveučilište u Melbourneu, CSIRO i sveučilište Monash, koji su se udružili s industrijskim partnerima BlueScope Steel, Securency International, Innovia Films i Robert Bosch South East Asia, kako bi oformili Victorian Organic Solar Cell Consortium (VICOSC).

Dokazano radi

'Nova generacija organičke solarne tinte dokazano radi, a idući korak je tu tehnologiju učiniti komercijalno dostupnom. U to će biti uključeno testiranje učinkovitosti i izdržljivosti i u to će biti potrošena vladina sredstva', istaknuo je dr. David Jones s Bio21 instituta na sveučilištu u Melbourneu.

Tim stručnjaka krenuti će u razvoj tehnologije za ispisivanje tinte u velikim količinama na podlogu koja može biti dugovječna. Električna energija iz solarnih ćelija je dobro poznata i ekološki ne šteti. Dosad, tehnologija solarnih ćelija ograničena je na vrlo delikatne i krhke materijale, čija cijena nikako nije dostupna masama.