Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski znanstvenici dobili su pet milijuna dolara od vlade, kako bi komercijalizirali najnoviju revolucionarnu tehnologiju solarnih ćelija.


Naime, radi se o fotosenzitivnoj tinti, koja se ispisivati putem printera i koja sunčevu svjetlost pretvara u energiju. Time se otvara mogućnost proizvodnje vrlo jeftinih solarnih panela za široke mase, piše physorg.com.

Vezani članci Slika nije dostupna UPOZORENJE Prijeti nam 'nuklearna bomba' jačine milijardu megatona Slika nije dostupna Veliki projekt stvaranja mini zvijezde na Zemlji: 'Nećemo ovisiti o fosilnim gorivima'

>> Zbog solarnih oluja mogli bi se vratiti desetljeća unazad

Spomenuta tehnologija ima potencijal revolucionarizirati energetsku industriju, a vladina financijska injekcija pomoći će u tome da se izum iz laboratorija prenese u komercijalnu uporabu. U projekt su uključeni sveučilište u Melbourneu, CSIRO i sveučilište Monash, koji su se udružili s industrijskim partnerima BlueScope Steel, Securency International, Innovia Films i Robert Bosch South East Asia, kako bi oformili Victorian Organic Solar Cell Consortium (VICOSC).

Dokazano radi

'Nova generacija organičke solarne tinte dokazano radi, a idući korak je tu tehnologiju učiniti komercijalno dostupnom. U to će biti uključeno testiranje učinkovitosti i izdržljivosti i u to će biti potrošena vladina sredstva', istaknuo je dr. David Jones s Bio21 instituta na sveučilištu u Melbourneu.

Tim stručnjaka krenuti će u razvoj tehnologije za ispisivanje tinte u velikim količinama na podlogu koja može biti dugovječna. Električna energija iz solarnih ćelija je dobro poznata i ekološki ne šteti. Dosad, tehnologija solarnih ćelija ograničena je na vrlo delikatne i krhke materijale, čija cijena nikako nije dostupna masama.