Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pluton više nije planet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tjedan dana rasprave 3 tisuće znanstvenika, Međunarodna udruga astronoma je na konferenciji održanoj u Pragu odlučila Plutonu službeno ukinuti status planeta. Sunčev sustav tako više nema devet, nego osam planeta.

Sunčev sustav sada čini osam planeta: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Uran i Neptun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 8 ili 100? NASA ne odustaje od Plutona kao planeta, no evo i zašto je to bitno Slika nije dostupna "SVEMIRSKI SPEKTAKL" Pogledajte predivnu fotografiju planeta izvan našeg Sunčevog sustava


Pluton je 1930. godine otkrio Clyde Tombaugh, astronom koji je tada radio na opservatoriju Clyde Tombaugh u Arizoni. Pluton je odmah klasificiran kao planet jer su znanstvenici tad smatrali da su njegove dimenzije vrlo bliske dimenzijama Zemlje.

Odluka je izazvala pravi šok u znanstvenoj zajednici, pogotovo jer će unijeti zbrku u udžbenike i prisiliti učitelje i profesore na potpuno novi način predavanja o temeljima Sunčeva sustava.

Još prije nekoliko desetljeća među znanstvenicima se razvila debata o statusu Plutona, nakon što je utvrđeno da je njegova masa četiri stotine puta manja od Zemljine mase.

Diskusija se intenzivirala kada su astronomi sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju 2003. godine otkrili UB 313. Nazvan Xena prema istoimenom liku iz popularne televizijske serije, UB 313 je jedan od desetak svemirskih tijela koja su veća od Plutona.

Dio znanstvenika apelirao je da se status Plutona kao planeta ne degradira ocijenjujući da će to, u suprotnom, razočarati djecu i stvoriti kaos u razumjevanju svemira. Drugi su se, pak, zalagali za to da "maske padnu tamo gdje bi trebale pasti".

1978. je otkriven prvi Plutonov satelit, Charon, a teleskop Hubble je u narednom periodu otkrio još dva - Nix i Hidru.

No, 1990-ih je snažnim teleskopima otkriven cijeli niz nebeskih tijela vrlo sličnih Plutonu u njegovoj relativnoj blizini, što je izazvalo proteste znanstvenika koji su smatrali da zbog toga ne može biti smatran planetom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene