Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše surfanja nije dobro

Ovisnost o internetu može izazvati oštećenje mozga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno je istraživanje pokazalo da ovisnost o internetu može izazvati oštećenja na mozgu slična onima kod alkoholizma

 Bez interneta danas mnogi ne mogu zamisliti svoje živote i svakodnevnicu te sve češće možemo čitati o ovisnosti o internetu na koji su se mnogi ljudi 'navukli'.

Većina stvari koje nam trebaju danas je online – putem mreže komuniciramo (bilo putem maila, Facebooka, Skypea), gledamo filmove, spotove i videozapise na YouTubeu, slušamo glazbu, čitamo novine, pretražujemo podatke za posao, fakultet, školu itd.

Osim što zbog interneta cijeli dan buljimo u ekrane računala ili telefona što nije dobro za leđa i vid, njegovo prekomjerno korištenje – i to u razini ovisnosti, može izazvati i oštećenje mozga!

Tako je bar pokazalo istraživanje koje su proveli kineski znanstvenici i čiji su rezultati objavljeni na Mashableu, ali treba uzeti u obzir da je ovo istraživanje provedeno na uzorku od samo 17 osoba, što je premali uzorak da bi njegove rezultate mogli primijeniti na veću populaciju, no riječ je o itekako upozoravajućim rezultatima.

Istraživanje je provedeno nad 17 adolescenata kojima je dijagnosticirana ovisnost o internetu te su kod njih pronađene strukturalne i funkcionalne smetnje u dijelu mozga koji regulira organizaciju i izaziva kognitivna oštećenja slična onima koje uzrokuju kockanje i alkoholizam.

'Ovisnost o internetu može dijeliti slične psihološke i živčane mehanizme s drugim tipovima ovisnosti', napominju autori ove studije i dodaju da ova ovisnost utječe na njihovo svakodnevno ponašanje i aktivnosti te bez interneta oni više ne mogu uživati u životu.

Na Mashableu su prenijeli i neke simptome ovisnosti o internetu koji su objavljeni u jednom članku u American Journal of Psychiatry:

- pretjerana uporaba, najčešće povezana s gubitkom osjećaja za vrijeme i zapostavljanje osnovnih potreba

- povlačenje i osjećaj ljutnje, napetosti i/ili depresije kada je računalo nepristupačno

- želja za boljom računalnom opremom, softverom i potreba za provođenjem više sati online

- društvena izolacija, umor, laganje i loši rezultati na poslovnom planu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene