Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski znanstvenik otkrio je na Cipru novu vrstu miša, objavio je londonski Times. To je u posljednjih 100 godina prvi novootkriveni sisavac na europskom tlu.


Ciparski miš, nazvan Mus Cypriacus ima veću glavu, oči, uši i zube od poznatih vrsta. Genetička istraživanja pokazala su da je riječ o dosad nepoznatoj vrsti, dodaje Times.

Vezani članci Cipar, potres Jaki potres magnitude 5,3 pogodio Cipar: "Ljuljalo se i treslo najmanje 15 sekundi" Viza za SAD (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Trump razveselio Poljake ukidanjem viza, Hrvatska ostala među još samo 4 zemlje EU-a koje ih još uvijek trebaju za odlazak u SAD

Novoga miša otkrio je  francuski znanstvenik sa sveučilišta Durham na sjeveru Engleske Thomas Cucchi dok je proučavao mišja zubala iz kamenoga doba.

Znanstvenik tvrdi da je Mus Cypriacus na Cipru živio i prije dolaska čovjeka na taj otok što je neobično jer je većina endemskih sisavaca s Mediteranskih otoka dolaskom čovjeka nestala s lica zemlje.

"Nove vrste sisavaca obično se otkrivaju na mjestima velike
bioraznolikosti poput jugoistočne Azije i mislilo da su svi europski sisavci već otkriveni. Upravo zato je otkriće nove vrste u Europi bilo toliko neočekivano i uzbudljivo", rekao je Cucchi za Times.

Ciparski miš posljednji je od desetak sisavaca otkrivenih u posljednjih nekoliko godina.