Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mozak stvara 'nove' živčane stanice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandski znanstvenici su u suradnji sa švedskim kolegama otkrili tip stanica u mozgu koje se kontinuirano regeneriraju.

Te svojevrsne matične stanice migriraju iz svojih sjedišta te se transformiraju u nove živčane stanice u dijelu mozga koji je zadužen za osjet mirisa, objašnjavaju istraživači s University of Auckland i Akademije Sahlgrenska.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Postojanje ovog sustava je već potvrđeno kod miševa i štakora, no ovo je prva studija koja je potvrdila prisutnost tih stanica i kod ljudi.

Istraživači vjeruju da će njihovi rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Science imati veliki utjecaj na razvoj lijekova za neurodegenerativne bolesti kao što je Alzheimerova.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene