Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve veći zahtjevi suvremenog čovječanstva počinju ozbiljno ugrožavati zemljine prirodne resurse, ustvrdili su autori znanstvene studije koja se detaljno pozabavila tim gorućim pitanjem.


Istraživanje se temelji na tzv. Danu duga ekologiji, danu prema kojem se određuje koliko će planetu trebati vremena da nadoknadi sve ono što je čovjek tijekom godine od prirode uzeo.

Vezani članci Uzimanje lijeka, ilustracija Rješenje na pomolu? Ministri Beroš i Marić u utorak o sanaciji dugovanja veledrogerijama Lijekovi, ilustracija Pliva uskoro obustavlja dostavu lijekova veledrogerijama? "Sve s kojima poslujemo prešle su dozvoljene kreditne limite"

Prvi najgori takav dan bio je 19. prosinca 1987. godine. 

Ove godine taj dan je 9. listopada. Znanstvenici kažu da će Zemlji za nadoknadu svih resursa iskorištenih od strane čovjeka tijekom ove godine trebati 15 mjeseci.

To se razdoblje iz godine u godinu povećava, a čovjek u međuvremenu iskorištava sve više i više resursa.

- Milijuni ljudi suočavaju se s činjenicom da je sve manje iskoristivog zemljišta, hrane i vode koji su im potrebni za život. A mi svojim ponašanjem svejedno i dalje gušimo Zemljine prirodne mehanizme obnove, kaže Andrew Simms, jedan od autora studije. 

Do podataka za ovakve analize dolazi se konceptom tzv. ekoloških otisaka, izračuna koliko zemlje i vode ljudska populacija treba za svoje potrebe, u usporedbi s time koliko prirodnih resursa ima na raspolaganju.
 
- Prešli smo sva ograničenja na ekološkoj kreditnoj kartici, kaže Mathis Wackernagel, također član istraživačkog tima.

- Prekoračenje određenih granica trenutačno vodi smanjenju prirodnih resursa poput šuma, morskog blaga i poljoprivrednog zemljišta, svega onoga o čemu ovisi svako gospodarstvo, dodaje Wackernagel.

No, ima i mišljenja da su zaključci ovakvih studija diskutabilni jer su informacije prikupljene i analizirane na pogrešan način te tako u pokušaju ekonomskog pristupa problemu ne znače apsolutno ništa.

Ti mozgovi također umuju da je povijest pokazala kako je razvoj tehnologije omogućio efikasnije iskorištavanje prirodnih resursa (što valjda predstavlja nešto korisno za prirodu, op. a.), što nas je dovelo do neprestanog gospodarskog rasta i mogućnosti održivog razvoja.