Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Količina ugljičnog dioksida kojeg u atmosferu izbacuju ljudi više se nego udvostručila od početka devedeset godina, tvrde australski znanstvenici.


Otkriće koje je objavila australska organizacija Commonwealth Scientific and Industrial Research (CSIRO), pokazuje da je količina ugljičnog dioksida više nego udvostručena u proteklih 15 godina.

Vezani članci Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija? Slika nije dostupna Gospodari Zemlje: Geo-inženjering je moguć

"Od 2000. do 2005. godine rast količine ugljičnog dioksida iznosio je 2,5 posto godišnje, za razliku od devedesetih godina kada je bio manje od jedan posto godišnje", kaže znanstvenik CSIRO-a Mike Raupach.

Raupach, koji je i supredsjedatelj Globalnog ugljičnog projekta, tvrdi da je 7,85 milijardi tona ugljika otišlo u atmosferu prošle godine, za razliku od 6,67 milijardi tona 2000. godine.

Ovo je posljednje u nizu upozorenja znanstvenika da količina
ugljičnog dioksida raste zabrinjavajućom brzinom.

Početkom mjeseca Svjetska meteorološka organizacija objavila je da je razina ugljičnog dioksida u atmosferi dosegnula 379,1 čestica na milijuna 2005. godine, što je 35 posto više od koncentracije krajem 18. stoljeća.