Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kinesko cjepivo za HIV pokazalo se učinkovito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva faza ispitivanja kineskog cjepiva za zaštitu od HIV-a, prema riječima kineskih zdravstvenih dužnosnika, pokazala je da je njihovo cjepivo sigurno i efikasno.

- 49 zdravih osoba koje su primile cjepivo ni nakon 180 dana nisu se žalile ni na kakve negativne reakcije, što je dokaz da cjepivo nema neželjenih nuspojava, izjavio je Zhang Wei iz Državnog ureda za hranu i lijekove (SFDA).

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Cjepivo, ilustracija Anthony Fauci Prvi američki epidemiolog savjetuje: "Cijepiti se trebaju i oni koji su preboljeli koronu"

No, objavio je još jedan, čini se senzacionalni rezultat. 

- Primaoci su 15 dana nakon ubrizgavanja cjepiva bili imuni na virus tipa HIV-1, što pokazuje da je cjepivo učinkovito u jačanju tjelesnog imuniteta, dodao je.

Prva faza ispitivanja cjepiva, koja se prije svega odnosila na test sigurnosti, tako je dala željene rezultate.

Sang Guowei, direktor Nacionalnog instituta za kontrolu farmaceutskih i bioloških proizvoda, objavio je da će za drugu fazu ispitivanja biti potrebno oko 300, a za treću, završnu fazu, barem 500 volontera.
 
U tim će ispitivanjima sudjelovati i osobe iz grupa visokog rizika zaraze HIV-om, rekao je Chen Jie iz Centra za kontrolu i prevenciju AIDS-a.
 
U prvoj fazi ispitivanja, koja je započela u ožujku 2005. godine, sudjelovala su 33 muškarca i 16 žena u dobi od 18 do 50 godine. Svi su se dobrovoljno prijavili za sudjelovanje u projektu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene