Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva faza ispitivanja kineskog cjepiva za zaštitu od HIV-a, prema riječima kineskih zdravstvenih dužnosnika, pokazala je da je njihovo cjepivo sigurno i efikasno.


- 49 zdravih osoba koje su primile cjepivo ni nakon 180 dana nisu se žalile ni na kakve negativne reakcije, što je dokaz da cjepivo nema neželjenih nuspojava, izjavio je Zhang Wei iz Državnog ureda za hranu i lijekove (SFDA).

Vezani članci Cjepivo Moderne Problemi nakon obustave Johnson&Johnsona: Iz Moderne objavili da neće moći ubrzati proizvodnju svog cjepiva Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila dokad će u Hrvatskoj cjepivo Johnson&Johnsona biti na čekanju, kao i po čemu se britanski soj korone najviše razlikuje od osnovnog

No, objavio je još jedan, čini se senzacionalni rezultat. 

- Primaoci su 15 dana nakon ubrizgavanja cjepiva bili imuni na virus tipa HIV-1, što pokazuje da je cjepivo učinkovito u jačanju tjelesnog imuniteta, dodao je.

Prva faza ispitivanja cjepiva, koja se prije svega odnosila na test sigurnosti, tako je dala željene rezultate.

Sang Guowei, direktor Nacionalnog instituta za kontrolu farmaceutskih i bioloških proizvoda, objavio je da će za drugu fazu ispitivanja biti potrebno oko 300, a za treću, završnu fazu, barem 500 volontera.
 
U tim će ispitivanjima sudjelovati i osobe iz grupa visokog rizika zaraze HIV-om, rekao je Chen Jie iz Centra za kontrolu i prevenciju AIDS-a.
 
U prvoj fazi ispitivanja, koja je započela u ožujku 2005. godine, sudjelovala su 33 muškarca i 16 žena u dobi od 18 do 50 godine. Svi su se dobrovoljno prijavili za sudjelovanje u projektu.