Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izumiruće vrste oživjet će za 1000 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici koji traže načine za očuvanje ugroženih vrsta tvrde da se bogatstvo biološke raznolikosti može sačuvati u bankama gena.

Zahvaljujući razvoju kriobiologije, znanosti koja proučava mogućnosti života pri vrlo niskim temperaturama, stanice se mogu održati na životu i ostati nepromijenjene stotinama ili čak tisućama godina. 

Pročitajte i ovo Leonard Mack nije gubio nadu Optužen je za silovanje dviju tinejdžerica, a nakon 47 godina dokazao je da je nevin: "Konačno mogu disati" Slika nije dostupna Dinosaure je usmrtio samo jedan asteroid

Uz pomoć kriobioloških tehnologija, Zoološko društvo iz San Diega stvorilo je "smrznuti ZOO". U njemu se čuvaju stanice više od 3200 sisavaca, ptica i reptila 355 različitih vrsta i podvrsta. 

" Glavna borba za očuvanje vrsta u budućnosti bit će temeljena na zamrzavanju DNK", kaže Oliver Ryder, šef odjela za reprodukciju ugroženih vrsta Zoološkog društva u San Diegu. 

To ni u kojem slučaju ne znači odustajanje od očuvanja vrsta u njihovim prirodnim staništima. Ali će takve banke biti od velike pomoći istraživačima koji proučavanjem DNK životinja mogu otkriti njihovu genetiku te tako pomoći pri održavanju vrste.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene