Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanci će testirati pametne telefone, tablete i aplikacije koje bi mogli koristiti i u ratovima


Pametni telefoni već su nam postali zamjena za velik broj uređaja – s njima šaljemo mailove, surfamo internetom, fotografiramo, snimamo videozapise i plaćamo račune, a uskoro bi mogli postati i dio standardne vojne opreme. Naime, američka vojska od sljedećeg tjedna namjerava provesti vježbe na području Novog Meksika i Teksasa u kojima će testirati iPhone, iPad i Android uređaje kako bi vidjeti koliko im mogu ovi uređaji mogu pomoći u akcijama na bojnom polju.

Vezani članci USS Abraham Lincoln (Foto: AFP) USS Abraham Lincoln: U Split stiže jedan od najvećih nosača aviona na svijetu Američki bombarder B-52 (Foto: Arhiva/AFP) Američko ratno zrakoplovstvo ima problem, piloti im crtaju spolne organe po kokpitu

Zanimljivo je da će Amerikanci iskoristiti one uređaje koji su već na tržištu i u koje neće biti potrebno ulagati dodatan novac da bi ih napravili izdržljivijima te žele rješenje 'direktno iz kutije', kako je to Wall Street Journalu rekao Michael McCarthy koji je jedan od zaduženih za ovaj projekt u američkoj vojsci. Osim izdržljivog hardvera, vojsci će najvažniji ipak biti softver, odnosno aplikacije koje će razvijati za cijelu vojsku, ali i za posebne jedinice i misije pa će u narednom razdoblju testirati 85 takvih aplikacija. Neke od takvih aplikacija koje će vojska testirati odnose se na pomoć ranjenim vojnicima pa bi pokretanje aplikacije automatski obavijestilo bazu gdje se nalazi ranjeni vojnik, uz dodatne informacije poput težine ozljeda i slično.

Jedna od najzanimljivijih aplikacija jest SoldierEyes, koja vojnicima na karti pokazuje kretanje jedinica u realnom vremenu, dok njena opcija proširene stvarnosti u kombinaciji s kamerom na ekranu telefona prikazuje sliku koja se nalazi ispred vojnika, ali i točan položaj ostalih vojnika koji se nalaze u blizini. Ova je opcija naročito korisna prilikom iskakanja iz vozila ili helikoptera kada se vojnici rasprše te je tada potrebno samo pokrenuti aplikaciju i uperiti kameru ispred sebe, a na telefonu će se odmah pokazati položaji ostatka postrojbe.

Također, pametni se telefoni mogu iskoristiti i za streaming videa, za primanje informacija i novih obavijesti o misiji i ciljevima koje bi vojnici downloadali iz aplikacije ili kao biometrijski čitači pa bi se putem njih provjeravao identitet osoba putem čitača otisaka prstiju ili fotografije. Najveći problemi koji bi mogli pratiti korištenje pametnih telefona u ratu jesu, naravno, sigurnost, pristup internetu, odnosno dovoljan bandwidth te energija jer ne bi bilo dobro da se usred bitke isprazni baterija na telefonu.

Ako testiranja uspješno prođu, u budućnosti će vojnici pored oružja, hrane, kacige i ostale opreme u rat nositi i iPhone i iPad. Pored svega, u slobodno će se vrijeme barem moći malo opustiti uz Angry Birdse...