Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Appleov iPhone 4S, najnoviji član iPhone obitelji, u prva je tri dana od izlaska na tržište prodan u više od 4 milijuna primjeraka. No, pitanje je koliko bi trebao koštati novi iPhone s obzirom na cijene njegovih dijelova.


Ako se odlučite za jedan od ovih mobilnih telefona, on će vas, bez ugovora, koštati otprilike 4.500 kuna. Stručnjaci iz tvrtke iSuppli su otvorili novi iPhone i obavili procjenu njegovih komponenata, piše Daily Mail. Iako su neke od njih predvidljivo skupe za mobilni telefon te cijene, neke su iznenađujuće jeftine.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Cijene testiranja na koronavirus jeftinije za čak 1000 kuna Plinski plamenik Gradska plinara Zagreb od 1. travnja spušta cijene plina svim kućanstvima u Zagrebu i Bjelovaru

Tako, na primjer, obje kamere zajedno koštaju manje od 100 kuna, a definitivno je najveće iznenađenje istraživanja iPhoneova baterija, koja već godinama ima relativno lošu reputaciju, što možda i nije nezasluženo s obzirom da košta 32 kune.

Ipak, neke druge komponente su ipak bliže prodajnoj cijeni uređaja. Ekran osjetljiv na dodir košta više od 200 kuna, kao i kućište uređaja.

No, kad se sve zbroji i oduzme, vrijede li komponente novog iPhonea 4.500 kuna? Ukratko, ne. Vrijede manje od 1000 kuna. Postoje li neki drugi troškovi kod njegove proizvodnje? Postoje. Pakiranje, kablovi i slušalice 38 kuna i još oko 40 kuna sam proizvodni proces. Prema stručnjacima iz iSupplia, Apple i njegovi distributeri na svakom uređaju zarade oko 3200 kuna!