Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer Gordon Brown obećao je da će pojačati borbu protiv klimatskog zatopljenja i povesti "4. tehnološku revoluciju" koja će, smatra, biti kadra da za 20 godina otvori milijun radnih mjesta u Velikoj Britaniji.


U prigodi svog prvog velikog govora o okolišu, Brown je rekao da je spreman obvezu smanjenja stakleničkih plinova u Velikoj Britaniji od 60 posto do 2050. povećati na 80 posto. Vlada je već najavila nacrt zakona prema kojemu će se ispuštanje štetnih plinova do 2050. obvezno morati smanjiti za 60 posto, koji je navodno prvi takav u svijetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Beckham promotor SP-a 2018? Slika nije dostupna Brown zbog bombaša zapovijedio istragu u zdravstvenoj službi

Da bismo to postigli, "za 40 godina svaka funta BDP-a treba
proizvesti između 1/6 i 1/12 ugljičnog dioksida naspram današnje razine", istaknuo je Brown. "To je velika promjena u našem energetskom gospodarstvu. Ustvari, mislim da će za to biti potrebna ništa manje nego 4. tehnološka revolucija".

Brown je dao izjavu dva tjedna uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će 3. prosinca početi na Baliju, u Indoneziji. Na tome bi skupu trebali početi pregovori o nastavku Protokola iz Kyota čija prva faza istječe 2012.