Dvoje američkih astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) bilo je u sedmosatnoj svemirskoj šetnji tijekom koje je završeno rekonfiguriranje rashladnoga sustava postaje, objavila je američka svemirska agencija NASA.


Dvoje astronauta, Michael Lopez-Alegria i Sunita Williams morali su raditi s rashladnim sustavom napunjenim otrovnim amonijakom. NASA je potvrdila da došlo do curenja određene količine amonijaka, ali astronauti nisu stradali.

Vezani članci Slika nije dostupna Instaliran posljednji američki modul u ISS Slika nije dostupna ISS: Astronauti pokušavaju popraviti antenu

Tijekom svemirske šetnje uočili su amonijak kako lebdi oko
postaje. Na kraju operacije morali su se 'preventivno
dekontaminirati', objavila je NASA.

Nakon nedjeljne, treće svemirske šetnje Sunite Williams, ona je postala žena s najviše sati provedenih u svemirskim šetnjama.

Novi je rashladni sustav posebno važan za europski svemirski laboratorij Columbus i japanski modul Kibo koji će se krajem godine spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom.

Za četvrtak je planirana još jedna svemirska šetnja, a ruska šetnja predviđena je za 22. veljače. Astronauti ISS-a ove će godine izvesti 24 šetnje.