Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vitamin D za duži život?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija Međunarodne agencije za istraživanje raka sugerira da svakodnevni unos dodatnog vitamina D povećava izglede za dugovječnost.

Vitamin D inače proizvodi koža kao reakciju na izloženost sunčevoj svjetlosti, a neka ranija istraživanja su pokazala da je pomanjkanje vitamina D uz osteoporozu povezano s povećanim rizikom obolijevanja od raka, dijabetesa i multiple skleroze.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Slika nije dostupna Vitamin D sprečava gubitak koštane mase kod alkoholičara

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je učestalost karcinoma debelog crijeva, dojke i jajnika najmanja u zemljama u području ekvatora, te da raste u zemljama koje su zbog položaja bližeg Zemljinim polovima manje izložene sunčevom zračenju.

Također, vjeruje se da vitamin D ima važnu ulogu u smanjivanju izgleda za pojavu bolesti srca te u prevenciji preeklampsije kod trudnica.

Vitamin D je prirodno prisutan u ribi, životinjskoj jetri te žumancu jajeta.

Novi rezultati se temelje na analizi 18 ranije provedenih studija u kojima je sudjelovalo više od 57000 ispitanika.

Pokazalo se da dnevno uzimanje 400 do 600 jedinica vitamina D u razdoblju od 6 godina može rizik za smrt od bilo kojeg uzroka smanjiti za 7%.

Većina stručnjaka preporučuje dnevni unos od 1000 jedinica vitamina D.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene