Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od putova prenošenja hepatitis B virusa mogao bi biti i znoj u kontaktnim sportovima, što je ispitano na olimpijskim hrvačima.


Za rane koje krvare i sluznice već se od prije zna da sudjeluju u prijenosu hepatits B virusa. Za prijenos virusa preko znoja do nedavno su postojale samo hipoteze.

Vezani članci PR Bojan Mušćet: „Ulazak u pedesete mi je super, pogotovo otkad imam jednu brigu manje“ Slika nije dostupna Je li ovo lijek? Još dva muškarca oslobođena virusa HIV!

Ipak, do sada ni jedna studija nije istraživala razine DNA hepatitis B virusa u samom znoju niti kod pacijenata niti kod sportaša.

Dr. S. Bereket-Yucel, s Celal Bayar sveučilišta u Izmiru, Turska objavio je svoje istraživanje u časopisu British Journal of Sports Medicine. Istraživanje je provedeno na 70 muškaraca, olimpijskih hrvača. Njihov krvni serum i znoj testiran je na DNA hepatitis B virusa.

U serumu 9 ispitanika pronađena je HBV DNA koja je ukazala da ti sportaši imaju skrivenu HBV infekciju. Od tih 9 sportaša njih 8 imalo je HBV DNA u znoju. Kasnije analize podataka pokazale su značajnu povezanost razine HBV DNA u serumu s razinama HBV DNA u znoju.

Znanstvenici zbog toga smatraju kako bi sportske organizacije trebale promijeniti svoj stav o HBV testiranju. Prema njima svi sudionici u kontaktnim sportovima trebali bi proći obvezatno cijepljene i testiranje na HBV.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju