Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Virus hepatitisa B i u znoju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od putova prenošenja hepatitis B virusa mogao bi biti i znoj u kontaktnim sportovima, što je ispitano na olimpijskim hrvačima.

Za rane koje krvare i sluznice već se od prije zna da sudjeluju u prijenosu hepatits B virusa. Za prijenos virusa preko znoja do nedavno su postojale samo hipoteze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke Papa objavio da ima upalu pluća još jedna upala Papa Franjo ne osjeća se dobro, pozvao sve na molitvu: "To je jedini put"

Ipak, do sada ni jedna studija nije istraživala razine DNA hepatitis B virusa u samom znoju niti kod pacijenata niti kod sportaša.

Dr. S. Bereket-Yucel, s Celal Bayar sveučilišta u Izmiru, Turska objavio je svoje istraživanje u časopisu British Journal of Sports Medicine. Istraživanje je provedeno na 70 muškaraca, olimpijskih hrvača. Njihov krvni serum i znoj testiran je na DNA hepatitis B virusa.

U serumu 9 ispitanika pronađena je HBV DNA koja je ukazala da ti sportaši imaju skrivenu HBV infekciju. Od tih 9 sportaša njih 8 imalo je HBV DNA u znoju. Kasnije analize podataka pokazale su značajnu povezanost razine HBV DNA u serumu s razinama HBV DNA u znoju.

Znanstvenici zbog toga smatraju kako bi sportske organizacije trebale promijeniti svoj stav o HBV testiranju. Prema njima svi sudionici u kontaktnim sportovima trebali bi proći obvezatno cijepljene i testiranje na HBV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene