Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe kojima manjka sna su sklonije hodanju u snu, sugerira istraživanje kanadskih znanstvenika s Université de Montréal.


Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Annals of Neurology su utemeljeni na konstantnom praćenju 40 ispitanika tijekom različitih faza sna i razdoblja budnosti.

Vezani članci Andie MacDowell (Foto: Getty Images) Samo dva dana nakon što je zablistala, 61-godišnja glumica pokazala skroz drugačije lice Sandra Bullock (Foto: Profimedia) Umor, iscrpljenost ili nešto treće: Što li se to događa s holivudskom miljenicom Sandrom Bullock?

Procjenjuje se da hodanje u snu ili somnambulizam, povezano s agresivnim ponašanjem i sklonošću prema ozljeđivanju, pogađa 4% ljudi.

Pokazalo se da su epizode hodanja u snu kod osoba inače sklonih takvom ponašanju približno 3 puta češće tijekom faze dubokog sna koja je uslijedila nakon produženih razdoblja budnosti.

Također, utvrđeno je da pomanjkanje sna povećava izglede za poteškoće pri prelasku iz faze dubokog sna u druge faze sna.

Duboki san karakterizira smanjena električna aktivnost u mozgu, a vjeruje se da je ključan za sposobnost učenja, razmišljanja i pamćenja.

Ranije se vjerovalo da je mjesečarenje problem koji se najčešće javlja kod djece, no novi podaci sugeriraju da od njega sve češće pate i odrasle osobe.