Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici tvrde kako su razvili test kojim mogu predvidjeti, sa gotovo stopostotnom sigurnošću, hoće li se i nakon operacije pacijenta rak pluća vratiti. Rak pluća jedna je od najčešćih vrsta te zloćudne bolesti.


Novi test mogao bi spasiti na desetke tisuća života na godinu jer bi omogućio liječnicima prepisivanje agresivnijih lijekova pacijentima kod kojih će se bolest ponovno pojaviti.

Vezani članci Slika nije dostupna Voće i povrće spašavaju pluća pušača Slika nije dostupna U plućima mu – proklijao grašak

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke u Bostonu, koji su radili na osmišljavanju i razvijanju testa, također tvrde kako je test točan u čak 90 posto slučajeva. Blaži oblici raka koji su dijagnosticirani u ranoj fazi razvoja bolesti obično se liječe operacijom, ostali kemoterapijom. Ipak kod trećine pacijenata bolest se vrati nakon operacije.

Do sada su liječnici ''ozbiljnost'' tumora mjerili njegovom veličinom, bilo da se proširio, bilo da je već zahvatio limfne ''čvorove''. 

"Sada, s novim testom, možemo točno utvrditi grupu pacijenata kod koji će se bolest proširiti, pa ih i liječiti u skladu s tim'', izjavio je Anil Potti, jedan od znanstvenika iz tima sa Sveučilišta Duke.  

Potti i njegovi suradnici testirali su 89 pacijenata.

Sada slijedi istraživanje na čak tisuću dobrovoljaca u Kanadi i Sjedinjenim Državama kako bi se konačno dokazala efikasnost testa. 

"Ako test možemo upotrijebiti za povećanje broja ozdravljenih pacijenata za barem pet posto, sačuvat ćemo 10 tisuća života na godinu. Vjerujemo kako možemo i bolje od toga'', rekao je David Harpole jedan od istraživača.