Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sastojak soje pod imenom genistein povoljno djeluje na kosti žena koje imaju povećan rizik od osteoporoze.


U istraživanju je sudjelovalo gotovo 400 žena sa osteopenijom.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u splitskom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Genijalan plan? Ministru Ćoriću sinula ideja kako da napokon sazna koliko je cijepljenih po ministarstvima

Prvi korak studije bio je ženama izmjeriti gustoću kostiju, nakon čega je slijedila prehrana sa niskim udjelom masti kroz period od mjesec dana. Slijedila je podjela žena u dvije skupine. 

Prva je skupina dobivala tablete koje su sadržavale genistein, kalcij karbonat i vitamin D. Druga je skupina dobivala slične tablete, ali bez genisteina (placebo). Žene su uzimale jednu tabletu dnevno kroz period od 2 godine.

Nakon dvije godine, u skupini koja je uzimala genistein utvrđeno je značajno povećanje gustoće kostiju, dok se u placebo skupini gustoća kostiju smanjila.

Genistein kemijskom strukturom nalikuje estrogenu, ženskom hormonu koji štiti kosti, a njegova se koncentracija smanjuje nakon menopauze. 

Upravo zbog sličnosti sa estrogenom, pri uzimanju genisteina nužan je oprez, osobito u osoba sa povećanim rizikom od raka dojke, napominju autori studije.