Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve više parova danas ima problema sa začećem, a mnoge pomalo straši odlazak kod doktora na testiranja plodnosti.


No odsad više ne moraju k doktorima kako bi stekli uvid u stanje svojih reproduktivnih organa, jer su na tržište izašli prvi kućni testovi plodnosti, piše Večernji list. 

Vezani članci Slika nije dostupna Najveća noćna mora: Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s plodnošću Slika nije dostupna Alkohol i cigarete ne smanjuju potenciju kod muškaraca. Ali OVO - da!

Jedan paket plodnosti, nazvan Fertell, u sebi sadži test za muškarca, koji mjeri pokretljivost spermija, i za ženu, koji mjeri razinu hormona ključnog za razvoj jajne stanice.

Muškarcima je za testiranje potreban uzorak sjemena, a rezultati su vidljivi za 80 minuta.

Ženski test plodnosti nalikuje kućnim testovima za trudnoću, jer uključuje štapić za uriniranje, koji doduše ne pokazuje rezultate za tri nego 30 minuta, a mjeri razinu hormona koji stimulira folikule trećeg dana menstrualnog ciklusa.

Znanstvenici koji su radili na testu smatraju da će najviše koristi od paketa imati muškarci, jer najčešće kad par kroz duže razdoblje ne uspije zatrudnjeti žene su te koje se podvrgnu dugotrajnim i često iscrpljujućim, kako fizičkim takoi psihičkim, pregledima, dok muškarci odbijaju posjet doktoru. No doktori ističu da je za trudnoću uvijek potrebno dvoje.

Oko milijun Amerikanki godišnje potraži medicinsku pomoć zbog problema s plodnošću, a statistike pokazuju da medicinskih tegoba zahvaljujući kojima nailaze na tegobe u 40 posto slučajeva imaju žene, u 40 posto muškarci, a u 20 posto slučajeva oboje.

Ovi testovi ne daju definitivne rezultate, ističu znanstvenici, i nakon njih često će biti potrebne i daljnje medicinske pretrage, jer oni ne obuhvaćaju sve moguće probleme povezane s plodnošću.

Jednostavnim testiranjem parovi mogu vidjeti imaju li probleme s plodnošću, te trebaju li posjetiti doktore ili se tek naoružati strpljenjem. Paket testova može se u SAD-u od danas kupiti u svim ljekarnama, bez recepta, za stotinjak dolara.