Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva klinička ispitivanja protiv ptičje gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u ponedjeljak objavila da je uspješno obavila prva klinička ispitivanja cjepiva koje će ljude štititi od ptičje gripe, javlja službena agencija Nova Kina.

Citirajući partnere koji su sudjelovali u istraživanju cjepiva, a to su Ministarstvo znanosti i tehnologije, Centar za kontrolu bolesti i tvrtka Beijing Sinovac Biotech, agencija prenosi da su se prvi testovi pokazali "djelotvornima i sigurnima" za ljude. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

Prva faza testiranja počela je u studenome na šest dragovoljaca, a od tada je oko 120 osoba bilo cijepljeno. 

Ne samo da cjepivo nije izazvalo velikih reakcija u cijepljenih osoba, već su analize pokazale da je cjepivo snažno stimuliralo proizvodnju antitijela, objavila je agencija Nova Kina citirajući tvrtku Beijing Sinovac Biotech. 

S dozom od 10 mikrograma priozvoda, postotak proizvedenih antitijela dosegao je 78,3 posto, prešavši prag djelotvornosti od 70 posto, a koji je prihvaćen u Europskoj unij. 

Prema podacima kojima raspolaže Međunarodna Federacija industrije lijekova početkom svibnja u svijetu je bilo zabilježeno ili se testirao 31 prototip cjepiva protiv različitih virusa ptičje gripe ili cjepiva koja bi mogla djelovati na viruse gripe. 

Testiranja na ljudima već su počela za neka od njih a neka će se cjepiva tek testirati ove godine, piše agencija AFP uz napomenu da se još uvijek ne zna u kojem bi se obliku virus mogao pojaviti u slučaju pandemije ptičje gripe. 

U Kini je 21 osoba bila zaražena ptičjom gripom od kojih je 13 podleglo bolesti, prema službenim podacima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene