Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Previše ribe opasno za fetus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudnice koje ribu jedu više od triput tjedno, mogle bi time naškoditi budućem djetetu zbog visokog postotka žive u krvi, pokazala je studija tajvanskih znanstvenika.

Izloženost živi osobito je opasna za fetuse jer se u njih razvijaju unutarnji organi, a živa može oštetiti živčani sustav, bubrege, mozak te spriječiti rast.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Trudnice, ilustracija - 1 Predviđanje spola djeteta Doktor razotkrio mitove o trudnoći: Postoji pokazatelj koji je iznenadio i znanost

Trudnice u Kini često jedu više ribe vjerujući da je zdravija od
crvenog ili bijelog mesa.

Studija provedena na 65 trudnica u Taipeiju pokazala je u pupčanoj vrpci koncentraciju žive od oko 9,1 mikrograma po litri. Znanstvenici su otkrili i prosječno oko 19 nanograma po gramu žive u njihovoj placenti.

Takve razine znatno prelaze takozvane sigurne razine, napisali su znanstvenici u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynaecology u broju za siječanj.

Istraživanje je obuhvatilo žene koje su bile u 24. tjednu trudnoće. "Kada žena konzumira ribu, ona se apsorbira u probavnom traktu i ulazi u krv. Živa kao element u tragovima prolazi kroz placentu i ulazi u fetus", ističu znanstvenici.

Američka udruga za hranu i lijekove savjetuje trudnicama da
izbjegavaju ribu s visokom razinom žive kao što su morski pas, sabljarka, skuša. Preporučuju konzumiranje riba i školjaka s niskom razinom žive, primjerice kozica i škampa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene