Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Početkom travnja 2007. godine održano je četvrto od ukupno šest predavanja za odgajatelje i nastavnike razredne nastave, na kojima su bili upoznati s najnovijim saznanjima zaštite od sunčevog UV zračenja.


Radnu skupinu i predavače čine stručnjaci ZJZGZ i zdravstveni djelatnici s područja dermatologije, oftalmologije, školske medicine, zdravstvene ekologije, molekularne biologije, meteorologije i astrologije. 

Vezani članci Sunčanje guza (Foto: thechive.com) Vruće je i gledateljima i njima! Hvataju posljednje zrake ljetnog sunca i odlično se provode Kamere i promatrači u borbi protiv požara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vatrogasci dobivaju dodatne "oči": Uz pomoć ovog sustava brže će uočiti požar

Udruga "Suncobran" u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba, a uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i podršku Gradske uprave pokrenula je ove školske godine pilot projekt "Pazi, sunce!", na području Grada Zagreba i Zagrebačka županije, sa ciljem promocije zdravstveno prihvatljivog ponašanja prilikom izlaganja suncu

Ovaj projekt obuhvaća 86.000 djece predškolske i školske dobi i ima ambicija prerastanja u nacionalni projekt u školskoj godini 2007/2008. godini. Program se provodi po obrascu educiranja odgajatelja, koji će onda u svojim radnim sredinama provoditi program neposredno s ciljanom skupinom - djecom školske i predškolske dobi.

Recentne statistike pokazuju da je jedan od tri evidentirana raka upravo rak kože, a prekomjerno izlaganje suncu, u interakciji s povećanim UV zračenjem uslijed gubitka ozonskog omotača, prepoznato je kao glavni uzročnik raka kože. U Republici Hrvatskoj porast incidencije melanoma i inducirane smrtnosti je u porastu zadnjih desetljeća s rastom od 7,5 posto. Mnogi karcinomi kože uzrokovani su ponašanjem, dok se kod četiri od pet oboljelih pouzdano mogu spriječiti jednostavnim mjerama zaštite, posebno u djetinjstvu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) djeca do 10 godina spadaju u najrizičniju skupinu, najviše vremena provode na otvorenom, te ne znaju kako se zaštititi i zašto je to potrebno. S druge strane, upravo u ovoj životnoj dobi spremni su usvojiti zdravstveno prihvatljivo ponašanje prilikom izlaganja suncu i trajno ga nositi kroz život.

Predavanju su prisustvovali gosti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vladinog ureda za udruge, Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Klinike za kožne i spolne bolesti sestara milosrdnica i predstavnici medija kojima zahvaljujemo na povjerenju i podršci.