Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pilot projekt: Pazi sunce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom travnja 2007. godine održano je četvrto od ukupno šest predavanja za odgajatelje i nastavnike razredne nastave, na kojima su bili upoznati s najnovijim saznanjima zaštite od sunčevog UV zračenja.

Radnu skupinu i predavače čine stručnjaci ZJZGZ i zdravstveni djelatnici s područja dermatologije, oftalmologije, školske medicine, zdravstvene ekologije, molekularne biologije, meteorologije i astrologije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok u avionu Pilot prigušio svjetla i počeo gledati sadržaj koji je šokirao putnika: Otišao je na WC i nakon toga zaspao Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Udruga "Suncobran" u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba, a uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i podršku Gradske uprave pokrenula je ove školske godine pilot projekt "Pazi, sunce!", na području Grada Zagreba i Zagrebačka županije, sa ciljem promocije zdravstveno prihvatljivog ponašanja prilikom izlaganja suncu

Ovaj projekt obuhvaća 86.000 djece predškolske i školske dobi i ima ambicija prerastanja u nacionalni projekt u školskoj godini 2007/2008. godini. Program se provodi po obrascu educiranja odgajatelja, koji će onda u svojim radnim sredinama provoditi program neposredno s ciljanom skupinom - djecom školske i predškolske dobi.

Recentne statistike pokazuju da je jedan od tri evidentirana raka upravo rak kože, a prekomjerno izlaganje suncu, u interakciji s povećanim UV zračenjem uslijed gubitka ozonskog omotača, prepoznato je kao glavni uzročnik raka kože. U Republici Hrvatskoj porast incidencije melanoma i inducirane smrtnosti je u porastu zadnjih desetljeća s rastom od 7,5 posto. Mnogi karcinomi kože uzrokovani su ponašanjem, dok se kod četiri od pet oboljelih pouzdano mogu spriječiti jednostavnim mjerama zaštite, posebno u djetinjstvu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) djeca do 10 godina spadaju u najrizičniju skupinu, najviše vremena provode na otvorenom, te ne znaju kako se zaštititi i zašto je to potrebno. S druge strane, upravo u ovoj životnoj dobi spremni su usvojiti zdravstveno prihvatljivo ponašanje prilikom izlaganja suncu i trajno ga nositi kroz život.

Predavanju su prisustvovali gosti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vladinog ureda za udruge, Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Klinike za kožne i spolne bolesti sestara milosrdnica i predstavnici medija kojima zahvaljujemo na povjerenju i podršci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene